مقایسه میزان افسردگی و کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز و همسران آنها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-28-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیره باغچقی

Assistant Professor, School of Nursing and Midwifery, Saveh University of Medical Sciences, Saveh, Iran

حمیدرضا کوهستانی

Assistant Professor, School of Nursing and Midwifery, Saveh University of Medical Sciences, Saveh, Iran

چکیده

مقدمه: بیماران تحت همودیالیز و همسران آنها در طول بیماری و درمان با دیالیز، با استرس های مختلفی مواجه می شوند؛ از این رو هدف این مطالعه، مقایسه افسردگی و کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز و همسران آنها بوده ست. روش کار: پژوهش حاضر، مطالعه ای تحلیلی و مقطعی است که با استفاده از پرسش نامه WHOQOL برای ارزیابی کیفیت زندگی و پرسش نامه افسردگی بک به منظور بررسی افسردگی انجام شد. مجموعا ۱۷۲ شرکت کننده به شیوه سرشماری (۸۶ بیمار تحت همودیالیز و ۸۶ نفر همسران آنها) از دو بیمارستان در پژوهش شرکت کردند. یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد ۸۹/۵۴ درصد و ۹۱/۸۷ درصد از بیماران دیالیزی و همسران آنها با شدت های خفیف تا شدید دچار افسردگی بودند. میانگین نمره افسردگی گروه همسران به طور معنی داری بیشتر از نمره بیماران تحت همودیالیز بود (۰/۰۵> P). همچنین نمره گروه همسران در حوزه سلامت روان کیفیت زندگی به طور معنی داری کمتر از نمره بیماران تحت همودیالیز بود (۰/۰۵> P). نتیجه گیری: افسردگی در میان بیماران همودیالیز و همسران آنها بسیار شایع است. همسران بیماران تحت همودیالیز در مقایسه با بیماران از میزان افسردگی بیشتر و کیفیت زندگی پایین تر در حوزه سلامت روانی برخوردار هستند؛ بنابراین پیشنهاد می شود مانند بیماران، وضعیت افسردگی و کیفیت زندگی همسران آنها نیز به طور متناوب بررسی شود و در صورت لزوم، اقدامات حمایتی انجام گیرد.

کلیدواژه ها

Depression, Quality of life, Hemodialysis, Spouses, Family caregivers, افسردگی, کیفیت زندگی, همودیالیز, همسر, مراقبان خانوادگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.