نقش پیشگویی کننده عملکرد شغلی در دیسترس اخلاقی پرستاران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-29-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی زارعی نودئی

Student Research Committee, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran

محمد رضا شیخی

Associate Professor of Nursing, Social Determinants of Health Research Center, Research Institute for Prevention of Non-Communicable Diseases, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran.

زهرا حسین خانی

Assistant Professor, Department of Epidemiology. School of Health, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran

محمد علی سلیمانی

Associate Professor, Department of Critical Care Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran.

چکیده

مقدمه: دیسترس اخلاقی یکی از معضلات اخلاقی و پیچیده برای پرستاران شاغل در بخش های ویژه است. عملکرد شغلی مطلوب پرستار، ضامن کیفیت خدمات درمانی ارائه شده به بیماران و عامل مهمی در تسریع روند درمان و بهبودی بیماران است. بر این اساس مطالعه حاضر به منظور بررسی نقش پیشگویی کننده عملکرد شغلی بر دیسترس اخلاقی پرستاران انجام شده است. روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است. ۲۵۶ نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان های خصوصی و دولتی استان قزوین (از دی تا اسفند ۱۳۹۷) به روش نمونه گیری دردسترس در مطالعه شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، دیسترس اخلاقی اصلاح شده (Moral Distress Scale–Revised) و عملکرد شغلی شش بعدی (Six Dimension Scale of Nursing Performance) استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری نیز با استفاده از آزمون مدل رگرسیون خطی در نرم افزار کامپیوتری SPSS نسخه ۲۲ صورت گرفت. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان می دهد، میانگین امتیاز دیسترس اخلاقی پرستاران ۵۵/۶۳ ± ۱۱۷/۳۷ است. در مدل رگرسیون خطی چندمتغیره تنها بعد آموزشی عملکرد شغلی در هر دو حوزه دفعات (۲۶/۳۷- β=،۰/۰۰۱=P) و کیفیت (۱۵/۷۶- β =، ۰/۰۲۵=P) ارتباط معنی داری با دیسترس اخلاقی داشت. نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، بعد آموزشی عملکرد شغلی عامل پیشگویی کننده برای دیسترس اخلاقی است؛ بنابراین با اقداماتی از قبیل استفاده از پرستاران دارای سابقه آموزشی تخصصی در بخش های ویژه، توجه خاص به آموزش مسائل اخلاقی در مراکز آموزشی درمانی و برگزاری دوره های بازآموزی برای پرستاران می توان در کاهش دیسترس اخلاقی در محیط های بالینی موثر بود.

کلیدواژه ها

Job performance, Moral distress, Nursing, عملکرد شغلی, دیسترس اخلاقی, پرستاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.