تاثیر آموزش و پیگیری تلفنی پس از ترخیص بر رفتارهای خود مراقبتی بیماران انفارکتوس میوکارد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-30-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود خداویسی

Department of Comunity Health Nursing, Chronic Diseases (Home Care) Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

مهران سلمانی غابشی

Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

رویا امینی

Chronic Diseases (Home Care) Research Center, Department of Community Health Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

لیلی تاپاک

Department of Biostatistic, Faculty of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: بیماران مبتلا به انفارکتوس نیاز به آموزش خودمراقبتی نیاز دارند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش و پیگیری تلفنی پس از ترخیص بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۹، ۱۱۶ بیمار مبتلا به انفارکتوس میوکارد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تخصیص تصادفی بلوکی به دو گروه کنترل و مداخله اختصاص داده شدند. ابتدا در همان ملاقات اول، بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد پرسش نامه خودمراقبتی را تکمیل کردند. در گروه مداخله ابتدا جلسه آموزش حضوری برگزار شد. پیگیری تلفنی همراه با آموزش بلافاصله پس از ترخیص، در ماه اول هر هفته دو مرتبه و در ماه دوم هر هفته یک مرتبه در گروه مداخله انجام شد. سپس یک بار در پایان ۴ هفته و یک بار در پایان مداخله، یعنی بعد از پایان هفته ۸، هر دو گروه آزمون و کنترل پرسش نامه خودمراقبتی را تکمیل کردند. از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ و آزمون های تی مستقل، فیشر، تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری به منظور تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: میانگین نمره خودمراقبتی در گروه مداخله یک و دو ماه بعد از آموزش در مقایسه با زمان ترخیص به ترتیب ۳۵.۲۹ و ۴۴.۱۰ واحد بیشتر شده است. آزمون ها نشان داد این تفاوت ها معنی دار است (۰.۰۰۱p< ). همچنین در توزیع فراوانی بیماران دو گروه کنترل و مداخله یک و دو ماه بعد از مداخله از نظر خودمراقبتی تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد (۰.۰۰۱< p). نتیجه گیری: پیگیری تلفنی به علت در دسترس بودن روشی برای پیگیری آموزش های ارائه شده به بیماران است.

کلیدواژه ها

telephone follow-up, education, self-care, myocardial infarction, آموزش, انفارکتوس میوکارد, پیگیری تلفنی, خودمراقبتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.