بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس نگرش به حرفه پرستاری (ASNP)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-31-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب رحیمی

Community Health Research Center, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran

مریم رادمهر

Community Health Research Center, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran

فهیمه کاشانی

Community Health Research Center, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: نگرش به حرفه پرستاری از مهم ترین مباحث در حیطه های ارائه مراقبت از زمان انتخاب این حرفه تا پایان دوره خدمت است. با توجه به اینکه بررسی این نگرش نیاز به ابزار معتبر و استاندارد دارد، پژوهش حاضر باهدف تعیین شاخص های روان سنجی مقیاس نگرش به حرفه پرستاری (ASNP) انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی و روش شناختی است. در این مطالعه ابتدا برای استفاده از ابزار مقیاس نگرش به حرفه پرستاری از مولف اصلی آن اجازه گرفته شد. سپس مقیاس نگرش به حرفه پرستاری (ASNP) ایپک کوبان مطابق روش بین المللی  توصبه شده  جهت روانستجی  ابزار کیفیت زندگی،  به زبان فارسی ترجمه شد.. روایی مقیاس به روش کیفی و کمی و بر اساس شاخص روایی محتوایی (CVI، CVR ) با استفاده از نظرات ۱۱ متخصص پرستاری انجام گرفت. پایایی با دو شیوه همسانی درونی (آلفای کرونباخ)،و آزمون-آزمون مجدد و محاسبه ضریب همبستگی درون طبقه ای (ICC) بررسی شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با حجم نمونه ۳۰۱ پرستار شاغل در بیمارستان های علوم پزشکی استان گلستان به روش نمونه گیری در دسترس با نرم افزار SPSS-۲۲ وAMOS-۲۳ تحلیل های آماری انجام شد. یافته ها: در پژوهش حاضر نمره CVR کل پرسشنامه ۰.۷۲ محاسبه شد اما دو عبارت ۱۶ و ۱۹ نمره کمتر از ۰.۷۲ کسب کردند؛ بنابراین از روایی مناسب برخوردار نبوده و حذف شدند. نمره CVI تمامی عبارات بیش از ۰.۷۹، ضریب آلفای کرونباخ ۰.۹۶، ضریب همبستگی درون خوشه ای (ICC) ۹۳ .۰ و پایایی ثبات در دو مرحله روش آزمون- آزمون مجدد ۰.۷۸۹ بود (P-۰.۰۰۱). نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که نسخه فارسی ابزار ساختار سه عاملی ویژگی های حرفه پرستاری، اولویت برای حرفه پرستاری و موقعیت عمومی حرفه پرستاری) دارد. این عوامل به وسیله تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت (۰.۰۹۲=RMSEA،AGFA= ۰.۹۰ ، GFI= ۰.۹۳ ). تخمین بارهای عاملی استاندارد در تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این ابزار در فرهنگ ایرانی برازش قابل قبولی دارد و از روایی سازه مناسبی برخوردار است. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که مقیاس نگرش به حرفه پرستاری دارای روایی و پایایی لازم جامعه ایرانی است و می تواند به عنوان یک ابزار بومی جامع و قابل اعتماد جهت بررسی نگرش به حرفه پرستاری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Attitude, Nurses, Psychometrics, روان سنجی, نگرش, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.