اثرات اصلاح راهبردهای تجارت خارجی بر اشتغال کامل (شواهدی از ایران)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 12، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-12-45_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اسدی زیدآبادی

PhD student, Economic Sciences, Middle branch, Islamic Azad University, Middle, Iran

علی سلمانپور

Assistant Professor, Department of Economics, Marand Branch, Islamic Azad University, Marand, Iran

غلام حسین خورشیدی

Professor, Department of Management and Accounting, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

عباس معمارنژاد

Assistant Professor, Department of Management and Economics, Science and Research Unit, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

مهدی دیانی

Assistant Professor and Member of the Faculty of Materials and Energy Research Institute, Tehran, Iran

چکیده

تجارت خارجی و ارتباط آن با رشد اقتصادی، یکی از موضوعات بسیار بحث­انگیز به ویژه در انتخاب استراتژی­های توسعه در کشورهای در حال توسعه است و هنوز بین اقتصاددانان برای این موضوع که چگونه سیاست­های تجاری و اشتغال کامل  می­توانند ارتباط داشته باشند، توافق وجود ندارد. همچنین برنامه آزادسازی تجاری به عنوان فرایندی در اصلاح سیاست­های تجارت خارجی، زمینه­ساز رقابت­پذیری بین­المللی و مشارکت کشورها در فعالیت­های اقتصادی است. البته در جریان این برنامه، فعالیت­هایی که از توان رقابتی خوبی برخوردار نباشد، امکان ادامه کار را از دست می دهد .بدین منظور اثرات رفاهی ناشی از  اصلاح سیاست­های تجارت خارجی بر اشتغال کامل  در دوره زمانی ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۷ از طریق روش  مدل اتورگرسیو با وقفه توزیعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که آزادسازی تجاری از طریق به کارگیری سیاست­های حذف و یا کاهش تعرفه­ها و افزایش واردات در کوتاه مدت، اثر معنی­داری بر روی اشتغال ایجاد می­کند.

کلیدواژه ها

economic liberalization, welfare, foreign trade policy, full employment, method ARDL, آزادسازی اقتصادی, رفاه, سیاست تجارت خارجی, اشتغال کامل, روش ARDL.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.