وارونسازی دوبعدی دادههای مقاومت ویژه الکتریکی بر اساس رهیافت المان محدود

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: IMEC04_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 959
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسینعلی قاری

دانشجوی کارشناسی ارشد

احمد قربانی

استادیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه یزد

عبدالحمید انصاری

دانشیاریار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه یزد،

چکیده

تفسیر دادههاى خام ژئوفیزیکی به علت متأثر بودن شکل و عمق آنومالیها از آرایههاى الکترودى بکار گرفته، اغلب گمراه کننده مىباشند. پس برای بدست آوردن مقاومت ویژه الکتریکی واقعی و تعیین ویژگیهای کانسارها، مدلسازی وارون بررویدادههای صحرایی انجام میپذیرد. مسئله وارونمعلول مسئله پیشرو است.در پژوهش حاضر، در مدلسازی پیشروبرای حل معادله پواسون از رهیافت المان محدود استفاده شده است. با استفاده از روش المان محدود برخلاف تفاضل محدود، کهمختصکارهای مهندسی است، میتوان محدودیت را از مرزها برداشته و در زمینههای معدنی بسط داد. برای وارونسازی دادههایمقاومت ویژهاکثرا از روشهای حداقل مربعات با قید هموارساز استفاده میشود. این روشها نیازمند محاسبه ماتریس ژاکوبین هستند. خصوصا برای حالت سهبعدی رایانهای با سرعت و حافظه بالایی نیاز بوده و زمان زیادی را صرف میکند. در این مقالهبرای کمینهسازی خطا در فرایند وارونسازی دادههای مقاومت ویژه، الگوریتم گرادیان مزدوج بکار رفته است. در این الگوریتمبرای محاسبه گرادیان تابع هدف از روش حالتالحاقیاستفاده گردیده است. این روش، برنامه وارونسازی را از محاسبه طاقتفرسای ماتریس ژاکوبین بینیاز میکند. هر دو برنامه پیشرو و وارون در نرم افزارCOMSOL Script نوشته و اجرا شدهاند. نهایتا قابلیت الگوریتم مذکور با اجرای مدل مصنوعی اثبات میگردد.

کلیدواژه ها

مقاومت ویژه الکتریکی، واورن سازی، معادله پواسون، المان محدود، گرادیان مزدوج، حالت الحاقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.