تخمین توزیع عیار آهن با استفاده از الگوریتمANFIS

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: IMEC04_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 673
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید مجدی فر

دانشجوی دکتری اکتشاف معدن، دانشگاه شهید باهنر کرمان

غلامرضا کمالی

استادیار بخش مهندسی معدن، دانشگاه شهید باهنر کرمان.

چکیده

یکی از دغدغه های اصلی در مرحله ی ارزیابی های فنی و اقتصادی معادن تعیین دقیق تر عیار ذخیره می باشد. از این رو محققان زیادی سعی کردند که با معرفی روش های متعددی از جمله روش های هندسی، مبتنی بر فاصله و زمین آماری اینمشکل را حل کنند. در این تحقیق سعی شده است که از الگوریتم فازی-عصبی به منظور تخمین عیار آهن در یک شبکه ی سیستماتیک حفاری های اکتشافی استفاده گردد. از این شبکه نمونه هایی از حفاری های انجام شده، گرفته شد و عیار آهنمنطقه آنالیز شد. مختصات عیار آهن نمونه های گرفته شده به عنوان ورودی های الگوریتم فازی- عصبی در نظر گرفته شدهاند. به عبارت دیگر، پارامترهای طول جغرافیایی ، عرض جغرافیایی و عمق نمونه های گرفته شده، سه ورودی الگوریتم را تشکیل می دهند و خروجی الگوریتم عیار آهن می باشد. ابتدا الگوریتم با داده های مذکور آموزش داده شد و سپس با داده های تست ارزیابی گردید. اندیس های خطا همانندR-Square وVAF ،MAPE برای ارزیابی الگوریتم فازی-عصبی محاسبه گردید که به ترتیب 85.45 ،8.39 ٪ و 8604/0گزارش شدند که با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که الگوریتم فازی-عصبی می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای تخمین عیار آهن منطقه به کار رود. این روش می تواند از انجام حفاری های اضافی و هزینه های اضافی جلوگیری نماید

کلیدواژه ها

تخمین عیار، الگوریتم فازی- عصبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.