نوآوری های ملا مهدی نراقی در باب علم الهی
عنوان مقاله: نوآوری های ملا مهدی نراقی در باب علم الهی
شناسه ملی مقاله: JR_KALAM-7-27_003
منتشر شده در در سال 1396
شناسه ملی مقاله: JR_KALAM-7-27_003
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:
محمد رضا ضمیری - دانشگاه پیام نور قم
مرتضی ضمیری - مرکز تخصصی شیعه شناسی حوزه علمیه قم
خلاصه مقاله:
محمد رضا ضمیری - دانشگاه پیام نور قم
مرتضی ضمیری - مرکز تخصصی شیعه شناسی حوزه علمیه قم
بی شک مساله ی علم الهی یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مباحث در علم کلام و فلسفه ی اسلامی است. متکلمان و فلاسفه اسلامی در ابعاد مختلف علم الهی از جمله چگونگی اثبات و کیفیت آن، تقریرها و استدلال های مختلفی بیان نموده اند و ملامهدی نراقی در این دو بخش نظرات بدیعی را ارائه نموده که تا پیش از او مطرح نبوده است. سوال اصلی در این مقاله آن است که اندیشه های نوین ملامهدی نراقی در استدلال بر اصل علم الهی و کیفیت آن چیست؟ پس از بحث و بررسی آثار مختلف نراقی از جمله اثر جامع الافکار و ناقد الانظار، با روش کتابخانه ای به نتایج زیر دست یافتیم:
اول: صحیح ترین وجه در اثبات اصل علم الهی بر مبنای قاعده ی "کل مجرد عاقل لذاته" این است که هر موجود مجرد قائم بذاته، امکان ادراک و تعقل را داراست اما فعلیت تعقل در آن منوط به تحقق قوی ترین علاقه ی موجود بین عاقل و معقول است که آن هماناحضور ذات نزد ذات (علم حضوری) است.
دوم: در بحث کیفیت علم الهی دیدگاه برتر آن است که مناط علم تفصیلی پروردگار به جمیع اشیاء چه قبل و چه بعد از ایجاد مشمولیت و معلولیت تمامی موجودات برای عله العلل و حضور و انکشاف تام آنها به مناط حضور ذات الهی نزد ذاتش می باشد که به مراتب حضور واجب نزد ذاتش از حضور خود اشیاء نزد واجب متعال اقوی است.
کلمات کلیدی: مهدی نراقی، کلام، نوآوری، ثبوت علم الهی، کیفیت علم الهی
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1880511/