مطالعه زمین شیمی، ایزوتوپ های Sr، Nd و جایگاه زمین ساختی توده های نفوذی در محدوده اکتشافی بالازرد، جنوب غرب نهبندان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-15-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله میری بیدختی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، مجتمع آموزش عالی گناباد، گناباد، ایران

محمدحسن کریم پور

استاد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

ژوزه فرانسیسکو سانتوس

دانشیار، گروه علوم زمین ، دانشگاه آویرو، آویرو، پرتغال

مهدی بمانی

استادیار، گروه مهندسی معدن، دانشکده فنی و مهندسی، مجتمع آموزش عالی گناباد، گناباد، ایران

چکیده

محدوده اکتشافی بالازرد در ۱۲۰ کیلومتری جنوب­ غرب نهبندان و در بخش مرکزی بلوک لوت واقع شده ­است. این محدوده پوشیده از سنگ ­های آتشفشانی با سن ائوسن بوده که توده ­های نفوذی بصورت استوک و دایک در آن نفوذ کرده ­اند. بافت غالب این واحدها پورفیری با فنوکریست­ هایی در اندازه میلیمتر شامل کانی­ های پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و کانی­ های پلاژیوکلاز،  کوارتز و کانی ­های تیره در زمینه هستند. براساس رده­بندی شیمیایی، واحدهای نفوذی منطقه شامل مونزوگابرو، گابرودیوریت و مونزودیوریت می ­باشند. این توده ­های نفوذی، کالک­آلکالن پتاسیم ­­بالا و با ماهیت متاآلومینوس می ­باشند. غنی شدگی LREE نسبت به HREE و غنی ­شدگی عناصر LILE نسبت به HFSE و همچنین بی ­هنجاری P، Nb و Ti شواهد مهمی است که نشان می ­دهد توده ­های نفوذی بالازرد در کمربند ماگمایی زون فرورانش تشکیل شده ­اند. عنصر Eu ناهنجاری منفی نشان می­ دهد و مقدار Eu/Eu* از ۷۶/۰ تا ۹۶/۰ در تغییر است. ناهنجاری منفی Eu احتمالا بعلت حضور کانی پلاژیوکلاز در سنگ منشاء ماگما می ­باشد. مقدار ۸۷Sr/۸۶Sr   اولیه بین ۷۰۶/۰ تا ۷۰۷/۰ و مقدار εNdi بین ۹/۱- و ۲/۳- است که نشان­ دهنده آغشتگی ماگما با پوسته قاره ­ای می ­باشد. مطالعات ژئوشیمیایی این پژوهش نشان می ­دهد که توده­های نفوذی بالازرد هم ­خاستگاه بوده و از ذوب پوسته اقیانوسی در زون فرورانش در حاشیه فعال قاره منشاء گرفته و در حین جایگیری در سطوح کم ­عمق با پوسته قاره ­ای آغشتگی پیدا کرده ­اند.

کلیدواژه ها

ژئوشیمی, زون فرورانش, بالازرد, نهبندان, بلوک لوت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.