کانی سازی سرب- روی در منطقه اکتشافی کلاته پیاله، پهنه کپه داغ: بررسی های کانی سازی، زمین شیمی گالن و میان بارهای سیال

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-15-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جاویدی مقدم

دکتری، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

آزاده ملکزاده شفارودی

استاد، گروه زمین شناسی و گروه پژوهشی اکتشاف ذخایر معدنی شرق ایران، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

میلاد فرهمند

کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

محدوده اکتشافی کلاته ­پیاله در پهنه کپه ­داغ و ۱۵ کیلومتری شمال ­شرق شهر اسفراین واقع شده ­است. این محدوده شامل واحدهای رسوبی از ژوراسیک (آهک دولومیتی)، کرتاسه (میکروکنگلومرا، آهک، آهک ماسه ­ای، کنگلومرا) و ترشیاری (مارن) است. کانی ­سازی بصورت اپی ­ژنتیک  و از نوع رگه ­ای، در واحدهای آهک دولومیتی و آهک شکل گرفته است. کانی ­سازی شامل دو مرحله ­است: ۱- پیریت، گالن و اسفالریت (با بافت ­های جانشینی و برشی) و ۲- گالن و اسفالریت (با بافت­ های رگه- رگچه، پرکننده فضای خالی و جانشینی). فراوان ­ترین کانی ­های باطله دولومیت و کلسیت و بمیزان کمتر باریت و کوارتز است. دگرسانی ­های عمده کلسیتی و دولومیتی است. بیشترین بی­ هنجاری ­های زمین شیمی در کانی گالن برای روی ۱۸۴۳ گرم در تن، آرسنیک ۷ گرم در تن و مس ۱۱ گرم در تن است. بر پایه مطالعات میان­ بارهای سیال (LV) در بلورهای کلسیت همزمان با مرحله اول و دوم کانی ­سازی، دمای همگن­ شدن بترتیب بین ۱۸۰ تا ۲۶۵ و ۱۶۷ تا ۲۱۴ درجه سانتی­گراد و دامنه تغییرات شوری بین ۸/۷ تا ۵/۱۴ و ۷/۱۱ تا ۲/۱۲ درصد وزنی نمک­ طعام بدست آمده است. بر پایه شواهدی چون کنترل ساختاری کانی­سازی، نوع دگرسانی ­ها و گسترش خطی آنها، کانی ­شناسی ساده ذخیره، زمین شیمی و همچنین شواهد میان بارهای سیال محدوده اکتشافی کلاته ­پیاله مشابه کانسارهای اپی­ترمال سرب- روی می ­باشد.

کلیدواژه ها

کانی سازی, زمین شیمی, سرب- روی, سیالات درگیر, کلاته پیاله, کپه داغ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.