کانی شناسی، زمین شیمی و منشا لاتریت های نیکل دار شمال غرب نورآباد (استان لرستان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-15-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اسکندرنیا

کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

احمد احمدی خلجی

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

مسعود کیانی

دکتری، موسسه گوهرشناسی کیپا دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

احمد ولیپور

دانشجوی دکتری، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

زهرا طهماسبی

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

لاتریت­های نیکل ­دار منطقه نورآباد همراه مجموعه افیولیتی کرمانشاه در زون زاگرس مرتفع دیده می ­شوند. مجموعه افیولیتی در ناحیه مورد مطالعه شامل پریدوتیت ­های سرپانتینی شده، گابرو­های ایزوتروپ، کمی پلاژیوگرانیت، مجموعه دایک های صفحه ­ای، گدازه­ه ای بازالتی، آندزیت و رادیولاریت می باشد. پریدوتیت ­های این مجموعه افیولیتی شامل هارزبورژیت، لرزولیت و دونیت می ­باشند. فعالیت­ های زمین شاختی باعث خرد شدگی در این سنگ­ها شده ­است بگونه ­ای که باعث تسهیل فرآیند دگرسانی آن ها شده و زون­ های لاتریتی را بوجود آورده است. دگرسانی سنگ های پریدوتیتی شامل دگرسانی ­های سرپانتینی، دولومیتی، هماتیتی و سیلیسی می­ باشد. زون لاتریتی بصورت یک افق قرمز رنگ لایه ­ای و عدسی شکل بر روی سنگ های پریدوتیتی قرار دارد و توسط آهک های میوسن پوشیده شده­ است. بر اساس آنالیزهای XRD، در بخش لاتریتی کانی ­های دولومیت، کوارتز، گروه اسمکتیت و کانی ­های گروه سرپانتین وجود دارد. تعیین میزان pH محیط تشکیل لاتریت­ها بر اساس نسبت تغییرات  La/Yنشان دهنده حاکم بودن محیط تشکیل قلیایی برای این سنگ­ ها می باشد. بر طبق نمودارهای تفکیکی تشخیص سنگ منشاء، لاتریت ­های مورد مطالعه از نوع بوکسیت های کارستی با منشاء فوق بازی هستند.

کلیدواژه ها

اسمکتیت, بوکسیت, لاتریت, افیولیت, نورآباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.