ارزیابی و مقایسه عملکرد برکه های اختیاری سری و موازی در تصفیه فاضلاب شهری (مطالعه موردی: تصفیه خانه فاضلاب دلیجان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 112
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-53-112_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شروین جمشیدی

گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی، دانشگاه اصفهان

مجید مرادخانی

اداره بهره برداری و توسعه فاضلاب دلیجان، شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی

محمدعلی زارعی

گروه بهره برداری و توسعه شبکه های جمع آوری و خطوط انتقال فاضلاب، شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی

مهران مامقانی نژاد

شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی

چکیده

با توجه به ظرفیت موجود در تصفیه خانه فاضلاب دلیجان، عملکرد بلندمدت برکه های تثبیت (بی هوازی و اختیاری) در مقیاس و شرایط واقعی ارزیابی شده و تاثیر چیدمان برکه های اختیاری به ­صورت سری با موازی مورد مقایسه قرار گرفت. در این تصفیه خانه همچنین اثر پیش هوادهی در ارتقای عملکرد برکه های اختیاری به­ صورت پایلوت کنترل شد. بدین منظور، داده های آزمایشگاهی (۱۳۸۷ تا ۱۴۰۰)، به همراه نتایج آزمایش های تکمیلی برای پارامترهای BOD، COD، TSS، TKN و کلیفرم مدفوعی در شرایط بهره برداری از برکه های اختیاری به صورت سری و موازی و در دوره های سرد و گرم سال با نرم افزار Minitab مورد مقایسه قرار گرفت. عملکرد متوسط برکه تثبیت دلیجان در حذف BOD و COD فاضلاب به ­ترتیب ۷۹% و ۷۸% می باشد. تفاوت عملکرد برکه های اختیاری نیز در حذف این ترکیبات در دو حالت سری و موازی تا سطح ۹۵% معنی داری قابل ملاحظه نیست (بین ۶۵ تا ۷۰%). اما نتایج بررسی های دقیق تر نشان داد که عملکرد برکه های سری در حذف ترکیبات زودتجزیه پذیر، به ­ویژه در دوره سرد سال، بالاتر است. در این دوره نسبت BOD به COD پساب خروجی در برکه های اختیاری سری ۱۰% و غلظت TSS پساب خروجی از این واحدها ۱۹% کمتر از برکه های موازی است. همچنین میزان حذف TKN در شرایط سری نسبت به موازی ۱۳% بیشتر است. به­ عبارت دیگر، چیدمان سری می تواند تصفیه کامل­تری از فاضلاب به نسبت شرایط موازی ارائه دهد. همچنین مشخص شد پیش هوادهی برکه های اختیاری موازی می تواند توانمندی این سیستم را در دوره سرد سال برای کاهش نسبت BOD به COD و غلظت TKN به ­ترتیب ۲۶% و ۱۰% ارتقاء دهد.

کلیدواژه ها

باکتری اختیاری, برکه تثبیت, تجزیه پذیری, ترکیبات آلی, پیش هوادهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.