تعیین و طبقه بندی عوامل موثر بر رضایت مشتریان بیمه های مسئولیت با استفاده از مدل کانو ( بررسی موردی مشتریان بیمه پارسیان-شهر تهران)
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: هفدهمین همایش ملی و سومین سمینار بین المللی بیمه و توسعه
- کد COI اختصاصی: INSDEV17_039
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2381
نویسندگان
کارشناس بیمه های مسئولیت بیمه پارسیان
چکیده
هر سازمان موفقی مایل است خدماتی را ارائه کند که رضایت مشتریان را فراهم سازد. شرکتها و موسسات نمی توانند اهداف اساسی کار خود را نظیر دستیابی به مزیت رقابتی یا ایجاد سود را نادیده بگیرند. حفظ مشتریان خوب دربلند مدت، نسبت به جلب مشتریان جدید، برای جایگزینی مشتریانی که با شرکت قطع رابطه کرده اند سودمندتر است. مشتریانی که رضایت زیادی در سازمان دارند، تجربیات مثبت خود را برای دیگران بیان یم کنند و به این ترتیب وسیله تبلیغ برای سازمان می شوند، که در نتیجه هزینه جذب مشتریان جدید را کاهش می دهند. این مطلب بویژه برای ارائه دهندگان خدمات حرفه ای بسیار مهم می باشد زیرا شهرت و خوشنامی آنها و بیان مزایا و نکات مثبت آنها از سوی دیگران منبع اطلاعات کلیدی برای مشتریان جدید است. در این تحقیق با ساتفاده از مدل تحقیقی رضایت کانو، عواملی که بر رضایت مشتریان در تقاضای بیمه های مسئولیت را تحت تاثیر قرار می دهد را مشخص و سپس آنها را طبقه بندی و آنها را به سه دسته اساسی، عملکردی و انگیزشی طبقه بندی می نماید. این تحقیق بین مشتریان بیمه های مسئولیت در شهر تهران در شش ماهه نخست سال 1389 صورت پذیرفته که با استفاده از داده های حاصل از پرسشنامه پخش شده در بین 3 واحد صدور شرکت و 14 نمایندگی و با استفاده از نرم افزار spss صورت پذیرفته است. که در نهایت فرضیات تحقیق با 95% اطمینان تائید قرار گرفت.کلیدواژه ها
عوامل اساسی، عملکردی، انگیزشی، مدل کانومقالات مرتبط جدید
- روش های مستقل تامین منابع مالی شرکت ها مطالعه موردی تعاونگران استان کرمان
- اندازه گیری درجه وابستگی رشد اقتصادی ایران بر محیط زیست و منابع طبیعیتجدیدناپذیر
- استراتژی بهینه سازی پرتفو به روش کلی با چارچوب نظام مند
- Investigating the perceived risk of online shopping during the Corona outbreak (Instagram case study)
- بررسی نقش گیمیفیکیشن، خلق دانش و جهت گیری کارآفرینانه در عملکردشرکت (مورد مطالعه: کارکنان بیمه آسیا مشهد)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.