کنترل موثر شب پره مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta در کاربرد توام حشره کش تیوسیکلام و باکتری Bacillus thuringiensis

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-11-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پورمیر

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

علی میرشکار

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

عباس خانی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

شب پره مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta (Meyrick) (Lep.: Gelechiidae) یکی از آفات مهم و مخرب گوجه فرنگی در مزارع و گلخانه ها است. کاربرد هم زمان آفت کش­های بیولوژیک و شیمیایی، با هدف کاهش مصرف و غلظت سموم شیمیایی، و به منظور جلوگیری از آلودگی محیط زیست و مقاومت حشرات مورد توجه است. لذا این پژوهش به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف حشره کش تیوسیکلام (اویسکت®SP۵۰%)  و حشره کش زیستی پروبلت® حاوی باکتری Bacillus thuringiensis supsp. kurstaki، بر میزان تلفات لاروهای سنین اول و چهارم شب پره مینوز گوجه فرنگی با هدف دستیابی به کارآترین ترکیب حشره کش صورت گرفت. به این منظور، آزمایش هایی با نصف، یک و دو برابر غلظت توصیه شده مزرعه ای حشره کش ها و اختلاط آن ها در طی زمان های ۴۸ و ۷۲ ساعت انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت و زمان کاربرد دو حشره کش، میزان تلفات لاروهای سنین اول و چهارم شب پره مینوز افزایش یافت. کم ترین مقدار LC۵۰ برای لاروهای سن اول و چهارم مینوز به ترتیب ۱۳/۱۵ و ۸۰/۳۲ پی-پی ام پس از ۷۲ ساعت از کاربرد باکتری و تیوسیکلام تعیین شد. تلفات ناشی از اثر غلظت توصیه شده حشره کش ها روی لارو سن اول مینوز، ۰۷/۶۶ و ۴۱/۶۶ درصد به ترتیب برای تیوسیکلام و باکتری، در نصف غلظت توصیه شده آن ها (۵۰۰ پی پی ام)، پس از ۴۸ ساعت بود. این مقادیر برای ترکیب تیوسیکلام + باکتری، برای لاروهای سن اول و چهارم مینوز، به ترتیب برابر با ۲۵/۹۸ و ۲۵/۹۹ درصد، در غلظت توصیه شده آن ها (۱۰۰۰ پی پی ام)، پس از ۷۲ ساعت به دست آمد.

کلیدواژه ها

Bacillus thuringiensis, حشرهکش, شب پره مینوز گوجه فرنگی, مهار زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.