تاثیر قارچ بیمارگر Beauveria bassiana روی ویژگیهای زیستی زنبور پارازیتوئید Habrobracon hebetor

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-11-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رحمتی حبیب آبادی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

نفیسه پورجواد

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

شناخت تعاملات بین گونه های مختلف دشمنان طبیعی در برنامه های کنترل بیولوژیک آفات در سیستم های کشاورزی جهت افزایش اثربخشی آنها امری مهم است. در این تحقیق اثر قارچ بیمارگر Beauveria bassiana (Hypocreales: Cordycipitaceae) بر جدول زندگی-باروری زنبور  Habrobracon hebetor (Say) (Hym.: Braconidae)  مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در ۱۲ تیمار و در بیست و پنج تکرار انجام شد. آلوده سازی لارو های شب پره آرد با چهار غلظت: صفر، ۱۰۳، ۱۰۶ ، و ۱۰۹ کنیدیوم در میلی لیتر انجام شد و این لارو ها در سه بازه زمانی ۲۴، ۴۸ ، و ۷۲ ساعت پس از آلوده­سازی به عنوان میزبان در اختیار زنبور قرار گرفتند. طبق نتایج به دست آمده طول دوره لاروی و شفیرگی زنبور تحت تاثیر قارچ به طور معنی داری افزایش یافت به گونه ای که با افزایش غلظت، طول دوره لاروی و شفیرگی به ترتیب از ۹۴/۲ و۳۶/۶ روز به ۱۳/۴ و ۴۵/۷ روز افزایش یافت. طول عمر حشره بالغ زنبور بعد از استفاده از قارچ به طور معنی داری کاهش یافت به نحوی که از ۹۷/۱۸ روز به ۲۷/۱۶ روز رسید. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)  و نرخ متناهی افزایش جمعیت(λ)  با افزایش میزان غلظت قارچ و افزایش زمان، در زنبور کاهش نشان داد؛ در حالی که زمان لازم برای رشد یک نسل (T) با افزایش غلظت به طور متوسط از ۱۶ روز به ۱۹ روز افزایش یافت. نتایج نشانگر آن است که آلودگی لارو های میزبان به قارچ، اثر منفی بر ویژگی های زیستی زنبور پارازیتوئید می گذارد و می تواند کارایی زنبور پارازیتوئید H. hebetor را در کنترل آفت کاهش دهد.

کلیدواژه ها

نرخ ذاتی افزایش جمعیت, شب پره آرد, کنترل بیولوژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.