بررسی ترجیح طعمه پشه Dicrodiplosis manihoti Harris (Dip.: Ceccidomyiidae) نسبت به مراحل مختلف رشدی شپشک آرد آلود پنبه Phenococcus solenopsis Tinsely (Hem.: Pseudococcidae)
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 151
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BIO-11-1_003
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1402
چکیده مقاله:
پشه شکارگر Dicrodiplosis manihoti Harris یکی از شکارگرهای فعال شپشک آردآلود پنبه Phenococcus solenopsisTinsely می باشد که از مناطق مختلف استان خوزستان از روی درختچه های ختمی چینی آلوده جمع آوری و گزارش شده است. ازآنجایی که پرورش انبوه و استفاده از این شکارگر به منظور کنترل شپشک آردآلود پنبه مستلزم شناسایی بهترین مرحله زیستی طعمه برای تغذیه می باشد، در این پژوهش ترجیح شکارگری لاروهای سنین یک، دو و سه پشه D. manihoti با تغذیه از مراحل پوره سن یک، دو، سه و ماده بالغ شپشک آردآلود پنبه در دمای بهینه ۳۲ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۶۵±۱۰ درصد و دوره نوری ۱۴:۱۰ ساعت (تاریکی: روشنایی) بررسی شد و دادههای حاصل با استفاده از شاخص منلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگین شاخص منلی نشان داد که لارو سن یک پشه D. manihoti ماده های بالغ شپشک را به طور معناداری به سایر مراحل رشدی ترجیح داد و کمترین مصرف این مرحله رشدی از پوره سن سه بدون اختلاف معنادار با پوره سن یک و دو شپشک بود. این در حالی است که لاروهای سن دو و سه شکارگر پوره سن یک شپشک را به طور معناداری به سایر مراحل رشدی ترجیح داده و کمترین میزان مصرف این مراحل رشدی به طور معناداری از ماده بالغ شپشک بود. تغذیه از پوره سن یک آفت به عنوان مرحله رشدی فعال و عامل اصلی انتقال شپشک روی میزبان ها و گیاهان دیگر نشان دهنده اهمیت این شکارگر در مهار جمعیت آفت و نقش کنترلی آن می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طاهره پورزندیان
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
لیلا رمضانی
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
سارا ضرغامی
پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، اهواز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :