اثر قارچ بیمارگر Beauveria bassiana روی پروانه مینوز گوجه فرنگیTuta absoluta (Lep.: Gelechiidae)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-11-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رحمتی حبیب آبادی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

نفیسه پورجواد

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

شب­پره مینوز گوجه­فرنگی (Lep.: Gelechiidae)(Meyrick) Tuta absoluta یکی از آفات مهم گوجه فرنگی است که خسارات سنگینی در کشت­های گلخانه­ای و مزرعه ا­ی گوجه­فرنگی وارد می­کند. در راستای توسعه کنترل بیولوژیک این آفت، در تحقیق حاضر تاثیر قارچ بیمارگر (Hypocreales :Cordycipitaceae) Beauveria bassiana (Bals.) Vuil بر مراحل مختلف زندگی شب­پره مینوز گوجه­فرنگی در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. در بررسی اثر قارچ بر طول دوره زیستی و درصد مرگ­ومیر مراحل مختلف زندگی شب­پره مینوزگوجه­فرنگی آزمایشات در ۱۰ تیمار (شاهد و غلظت­های مختلف از کنیدی قارچ) در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که مرحله تخم و سپس شفیره نسبت به مراحل لاروی به قارچ حساس­تر هستند و در مراحل مختلف لاروی، لاروهای سنین پایین نسبت به سایر مراحل لاروی به کاربرد قارچ حساس­تر هستند. به طوری که غلظت ۵۰ درصد کشنده قارچ برای مراحل مختلف تخم، لارو جوان، لارو مسن و شفیره به ترتیب ۱۰۴×۶، ۱۰۶×۱۶/۱، ۱۰۸×۵۳/۲ و ۱۰۵×۳۹/۳ اندازه گیری شد. همچنین طول دوره لاروی و شفیرگی شب­پره مینوز گوجه­فرنگی تحت تاثیر کاربرد قارچ قرار گرفت و با افزایش میزان غلظت قارچ، طول دوره لاروی از ۳۱/۵۱ به ۱۲/۴۴ روز و طول دوره شفیرگی از ۶۴/۶ به ۳۳/۵ روز کاهش یافت. نتایج به دست آمده در بررسی اثر قارچ بر میزان مرگ و میر مراحل مختلف زندگی مینوز نشان داد که با افزایش غلظت قارچ میزان مرگ­ومیر تمام مراحل مختلف آفت افزایش یافت به طوری که در غلظت ۱۰۱۰ کنیدی قارچ میزان مرگ و میر مراحل مختلف تخم، لارو جوان، لارو مسن و شفیره به ترتیب به ۶۵/۸۹، ۴۶/۸۸، ۷۱/۶۰ و ۹۰ درصد رسید. همچنین مشخص شد با افزایش غلظت قارچ در سنین مختلف لاروی با افزایش زمان، نرخ زنده­مانی کاهش و میزان زنده­مانی با افزایش سن لاروی افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

کنترل بیولوژیک, نرخ مرگ ومیر تجمعی, کنیدی قارچ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.