تحلیل ساختار هزینه گندم آبی با استفاده از تابع ترانسلوگ (مطالعه موردی استان کردستان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JDEP-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهامر پورمختار

دانشجو دکترا اقتصاد کشاورزی دانشگاه آزاد تهران-واحد علوم تحقیقات

حامد قادرزاده

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه کردستان

چکیده

مطالعه حاضر به بررسی ساختار ریاضی تابع هزینه و تولید محصول­گندم آبی در استان کردستا  ­می­پردازد و اساس متدولوژی آن بر فرضیه دوگانگی استواراست. لذا ضمن اشاره به  مزایای استفاده از تابع هزینه  به جای تابع تولید در تجزیه و تحلیل تکنولوژی تولید، با انتخاب تابع هزینه ترانسلوگ، طبق قضیه شفارد توابع تقاضای شرطی نهاده­ها درچارچوب معادلات سیستمی به روش رگرسیون­های به ظاهر نامرتبط تکراری به صورت مقید برآورد شدند. اندازه نمونه بالغ بر ۲۵۷ بهره بردار گندم آبی است. داده­ها برای سال زراعی۹۱-۹۰به صورت، پیمایشی و از طریق مصاحبه با کشاورزان و تکمیل پرسش­نامه جمع­آوری شده است. نمونه ها به روش نمونه­گیری خوشه­ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب گردیدند. نتایج به دست آمده نشان می دهند که تابع هزینه ترانسلوگ برازش خوبی نسبت به داده های مورد تحقیق داشته است و فرضیه های ساختاری از جمله بازدهی ثابت نسبت به مقیاس، همگن بودن و هموتتیک بودن تکنولوژی تولید هیچ­کدام از نظر آماری معنی­دار نیستند. نهاده زمین بیشترین سهم ازهزینه تولیدرا به خود اختصاص می­دهند. با توجه به نتایج حاصل از کشش­های جانشینی آلن به جز نهاده­های نیروی کار با سم و آب با کود بقیه از نوع جانشینی می­باشد. همه کشش­های قیمتی خودی تقاضا،کوچک تراز یک بوده، لذا می توان گفت تقاضا برای همه نهاده­ها بی­کشش است.همچنین برآورد معیار بازدهی نسبت به مقیاس بیان­گر آن است که بازدهی نسبت به مقیاس فزاینده درمزارع مورد مطالعه، وجوددارد.

کلیدواژه ها

تئوری دوگانگی, تابع هزینه ترانسلوگ, کشش قیمتی جانشینی و متقاطع تقاضا, بازدهی نسبت به مقیاس, رگرسیون به ظاهرنامرتبط تکراری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.