تحلیل تجربی اثر شوک های سیاست مالی بر تراز تجاری در ایران (کاربرد مدل خود رگرسیون برداری ساختاری)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JDEP-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید مداح

استاد، دانشکده اقتصاد دانشگاه سمنان، مدیریت وعلوم اداری

الهام رستگار نیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد ،گروه اقتصاد ، دانشگاه سمنان

چکیده

وضعیت تراز تجاری کشور بر شاخص­های اقتصاد کلان مثل نرخ ارز و درآمد ملی اثر دارد.  تراز تجاری مثبت مستمر موجب ورود بیشتر ارز و افزایش تولید ناخالص ملی و همچنین تراز تجاری منفی مستمر موجب خروج ارز و کاهش تولید ناخالص ملی کشور می­شود. ابزارهای سیاست مالی و وضعیت بودجه دولت یکی عوامل موثر بر وضعیت تراز تجاری هستند. در این مقاله اثر شوک­های ناشی از سیاست مالی شامل مخارج دولت و مالیات­ها بر تراز تجاری ایران در چارچوب مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) با استفاده از داده­های فصلی مورد بررسی و تحلیل تجربی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می­دهند  اولا) رابطهء منفی و معنی­داری بین شوک­های مخارج دولت و تراز تجاری در ایران وجود دارد که به معنی آن است شوک مثبت مخارج دولت، وضعیت تراز تجاری را طی سال­های تحت بررسی بدتر کرده است. ثانیا) رابطهء مثبت و معنی­داری بین شوک­های بار مالیاتی و تراز تجاری وجود دارد که نشان می­دهد بار مالیاتی بیشتر از طریق محدود کردن واردات منجر به بهتر شدن وضعیت تراز تجاری ایران شده است.

کلیدواژه ها

سیاست مالی, مخارج دولت, مالیات, تراز تجاری, مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR), اقتصاد ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.