بهینه سازی زمان انتظار در سیستم حمل و نقل عمومی شهری با رویکرد شبیه سازی (مطالعه موردی: شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JDEP-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طوبی جبروتیان

گروه صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، اصفهان، ایران

چکیده

سیستم حمل و نقل عمومی نقش مهمی در رشد اقتصادی و توسعه شهری، از جمله کاهش هزینه های حمل و نقل و افزایش بهره وری ایفا می کند. جهت افزایش سهم سیستم های حمل و نقل همگانی از سفرهای درون شهری لازم است تا اقداماتی جهت برنامه ریزی به سمت بهبود مدیریت و افزایش بهره وری آن انجام گیرد. در همین راستا، مهمترین مرحله در روند برنامه ریزی این حوزه، اصلاح و یا باز تعریف مسیر خطوط شبکه می باشد. این فرایند به عنوان مرحله راهبردی جهت مدیریت برنامه های بلند مدت شبکه شناخته می شود. با توجه به روند رو به رشد شهرنشینی در شهرهای بزرگ و نیاز به حمل و نقل عمومی مطمئن و کارآمد، بهینه سازی و بهبود عملکرد شبکه های حمل و نقل عمومی اهمیت بسیاری دارد. برنامه ریزی کارآمد و عملیات سیستم های حمل و نقل نیازمند برآورد دقیق زمان انتظار مسافران است. در این مقاله، با استفاده از سیستم صف به بررسی شبیه سازی و بهینه سازی سیستم حمل و نقل عمومی شهری با مطالعه موردی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان با هدف کاهش زمان انتظار در ایستگاه ها پرداخته شده است. در این مطالعه، ابتدا با استفاده از شبیه سازی، عملکرد فعلی شبکه حمل و نقل عمومی شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفته و سپس با اعمال تغییرات به شبکه و تغییر پارامترهای مختلف، راهکارهای بهینه سازی زمان انتظار پیشنهاد شده اند. نتایج حاصل از شبیه سازی سیستم اتوبوسرانی شهر اصفهان نشان می دهد که با اعمال تغییرات اصلاحی در ساختار و زمان بندی اتوبوس ها، بهبود قابل توجهی در عملکرد شبکه حمل و نقل عمومی ایجاد می شود.

کلیدواژه ها

سیستم صف حمل و نقل عمومی شهری, شبیه سازی, بهینه سازی زمان انتظار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.