نقد و بررسی انسان مداری در مساله شر از نگاه جورج مورودس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه حکمت اسلامی، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_FHI-10-38_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد داود داود

دانشجوی دکتری فلسفه اسلامی جامعه المصطفی العالمیه

محمد رضاپور

استادیار و عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه

چکیده

اندیشمندان پاسخ های متعددی به معضل شرور داده اند. جورج مورودس نیز در کتاب «باور به خدا، مطالعه ای در باب معرفت شناسی دین» به مساله شر پرداخته است. ایشان مساله شرور را با "باور" پیوند می زند و اظهار می دارد که این مساله مربوط به باور است و باور نیز وابسته به شخص و دارای تنوع شخصی است. بر این اساس معضل شرور باید جزء معضلات معرفتی قلمداد شود، نه معضل منطقی. همچنین راه حل مفید و کارآمد برای معضل شرور آن است که بتواند بر باور تاثیر بگذارد. بنیاد اندیشه جورج مورودس در پیوند شرور و انسان مداری معرفت شناختی را دیدگاه خاص ایشان در مورد برهان تشکیل می دهد و آن اینکه "برهان" به صورت کلی وابسته به شخص است. در این نوشتار به بررسی و نقد دیدگاه جورج مورودس پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بنیاد اندیشه جورج مورودس در پیوند شرور وانسان مداری معرفت شناختی به دلایل "لزوم یقین معرفت شناختی برای برهان و عدم کفایت باور روان شناختی و همچنین تفاوت انسان ها از حیث معرفت و شناخت" با اشکال مواجه است، به علاوه پاسخ ایشان به معضل شرور نیز به دلایل "نسبیت معرفت، عدم ملاک جهان شمول جهت تشخیص خیر و شر و تبدیل شدن شر عینی به شر انفسی" قابل پذیرش نیست.

کلیدواژه ها

خیر, شر, انسان مداری, جورج مورودس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.