مروری بر مفهوم خودمهارگری در اسلام و روانشناسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، اجتماعی و سبک زندگی
  • کد COI اختصاصی: HSLCONF13_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه حیرت

استادیار گروه معارف اهل بیت دانشگاه اصفهان

مریم باقرزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی

چکیده

خودمهارگری باعث میشود افراد به منظور همنوایی با انتظارات دیگران و همزمان با تحولات فرهنگی، برای هماهنگی با قواعدی انتزاعی همچون اخلاقیات و حقوق اجتماعی، رفتار خویش را تغییر دهند. بنابراین روانشناسی با تبیین اهمیت موضوع خودمهارگری، قادر است سلامت روان و زندگی بسیاری از افراد را بهبود بخشد؛ در آموزه های دین اسلام، به صورتی کاملتر، به مسئله مهار خویشتن در عرصه های مختلف فردی و اجتماعی توجه شده است؛ در منابع دینی، تقوا نزدیکترین معادل برای خودمهارگری است. همچنین، میتوان الف) مولفه شناختی با سازوکارهای هدفشناسی، خودنظارت گری، حزم، عبرت و تجربه؛ ب)مولفه عاطفی هیجانی، با سازوکار خوف، رجا، محبت، کرامت و حیا؛ ج) مولفه رفتاری، با سازوکار صبر و شکر را برای خودمهارگری با رویکرد دینی لحاظ کرد.همچنین در منابع اسلامی مهار خویشتن از نگاه اسلام در چهار حیطه -۱نفی تبعیت از هوای نفس-۲ تقبیح دنیاگرایی.۳تحذیر از وسوسه های شیطان.۴تحذیر از گناهان متبلور می شود.

کلیدواژه ها

خودمهارگری، تقوا، سلامت روان، اسلام، روانشناسی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.