شناسایی و رتبه بندی ابعاد تبیین کننده تاثیر مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت و جو سازمانی در مدارس دوره دوم متوسطه استان مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUJ-17-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه رضازاده

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران.

بابک حسین زاده

استادیار گروه علوم تربیتی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

سیده زهرا حسینی درون کلایی

استادیار گروه مدیریت آموزشی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران.

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی ابعاد تبیین ­کننده تاثیر مدیریت تدریس پژوهش ­محور بر مدیریت فراشناخت و جو سازمانی در مدارس دوره دوم متوسطه استان مازندران انجام شد. روش: روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی، گروهی از خبرگان آکادمیک و خبرگان سازمانی و در بخش کمی معلمان مدارس دخترانه و پسرانه دوره دوم متوسطه استان مازندران، در ۴۰۰ مدرسه به تعداد ۶۴۲۰ نفر و در بخش اولویت بندی مدیران عالی آموزش و پرورش و اعضاء هیئت علمی رشته مدیریت آموزشی استان مازندران بودند. در بخش کیفی از روش نمونه­ گیری غیرتصادفی هدفمند، ۲۰ نفر، در بخش کمی با روش نمونه­ گیری خوشه ­ای نسبی چندمرحله ­ای، تعداد ۳۶۴ نفر و در بخش اولویت­ بندی، ۳۵ نفر با روش نمونه­ گیری هدفمند، انتخاب شدند. در بخش کیفی برای تعیین روایی، محتوای چک لیست خبره سنجی، مورد تائید چند تن از خبرگان دانشگاهی قرار گرفت. در مرحله کمی، روایی پرسشنامه­ به سه روش صوری، محتوایی و سازه تایید شد. پایایی هم به سه روش تعیین ضریب بارهای عاملی گویه ­ها، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برآورد و تایید شد. یافته ها: یافته­ های کیفی نشان داد، «مدیریت تدریس پژوهش ­محور»، دارای نه بعد، «جو سازمانی»، دارای هفت بعد و «مدیریت فراشناخت»، دارای هشت بعد، بوده ­است. نتایج بخش کمی نشان داد که مدیریت تدریس پژوهش­ محور بر مدیریت فراشناخت و جو سازمانی و جو سازمانی بر مدیریت فراشناخت، تاثیر معناداری داشته و جو سازمانی در تاثیر مدیریت تدریس پژوهش­ محور بر مدیریت فراشناخت، نقش میانجی را ایفا نمود. نتیجه گیری: نتایج حاکی از اهمیت بیشتر متغیر «مدیریت فراشناخت» و بعد «راهبردهای حل مسئله در یاددهی–یادگیری» داشته است.

کلیدواژه ها

مدیریت تدریس پژوهش محور, مدیریت فراشناخت, جو سازمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.