بررسی تاثیر نسبت های مختلف کلسیم به منیزیم بر رشد و برخی شاخص های بیوشیمیایی گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-57_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کلثوم ستار

Department of Biology, Faculty of Science, Yasouj University, Yasouj, Iran

طهماسب آسمانه

Department of Biology, Faculty of Science, Yasouj University, Yasouj, Iran

چکیده

آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. پراکنش طبیعی و مواد موثره برخی از گونه­های آویشن با مقادیر کلسیم و منیزیم خاک، مرتبط بوده است. بر این اساس در این پژوهش، اثرات نسبت­های مختلف کلسیم به منیزیم (نسبت­های ۲۸/۰، ۸/۰، ۲، ۳ (شاهد) و ۸) که به ترتیب حاوی غلظت­های: ۱ به ۵/۳، ۲ به ۵/۲، ۳ به ۵/۱، ۵/۱ به ۵/۰ و ۴ به ۵/۰ میلی­مولار کلسیم به منیزیم بوده بر شاخص­های رویشی، و فیزیولوژیک گیاه آویشن باغی در محیط­کشت هیدروپونیک، در قالب طرح کاملا تصادفی، بررسی گردید. بررسی نتایج نشان داد که مقادیر بالای کلسیم و منیزیم در محلول غذایی، منجر به افزایش معنی­دار محتوای رنگیزه­های کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین­های برگ، کربوهیدرات محلول و پروتئین کل و کاهش مقدار پتاسیم در ریشه و بخش هوایی گیاه، نسبت به شاهد گردید. از سویی دیگر، نسبت ۸ کلسیم به منیزیم، موجب افزایش غلظت کلسیم و کاهش غلظت منیزیم در ریشه و بخش هوایی گردید. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی گیاه آویشن باغی در نسبت ۸ تیمار کلسیم به منیزیم مشاهده شد و با افزایش منیزیم، مقدار ترکیبات فنلی این گیاه نسبت به شاهد کاهش یافت. نسبت­های کلسیم به منیزیم اعمال­شده در این پژوهش، به­ویژه نسبت ۸/۰، منجر به افزایش معنی­دار متوسط سطح برگ، وزن خشک ریشه و بخش هوایی گیاه آویشن باغی، نسبت به شاهد گردید. در مجموع، می­توان اذعان داشت بهترین نسبت­های کلسیم به منیزیم در محلول غذایی برای رشد این گیاه، نسبت­های ۸ و ۸/۰ و برای تولید ترکیبات فنلی، نسبت ۸ تیمار است.

کلیدواژه ها

Calcium, Magnesium, Physiological charactristics, Thyme, آویشن, شاخص های فیزیولوژیک, کلسیم, منیزیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.