بررسی اثر اسید هیومیک بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-57_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره حقیقی

Department of Horticultural Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

مهناز کریمی

Department of Horticultural Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

حسین مرادی

Department of Horticultural Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

چکیده

رزماری کاربرد فراوانی به عنوان گیاه زینتی و دارویی دارد. شوری یکی از مهمترین موانع تولید گیاهان در جهان است که عملکرد گیاه را به روش های مختلف تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین تحقیق و بررسی روش هایی که منجر به کنترل و کاهش اثرات شوری در گیاهان می گردد، حائز اهمیت است. آزمایش حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار روی گیاهان سه ماهه رزماری انجام گرفت. فاکتور اول تیمار اسید هیومیک (صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم بر لیتر) و فاکتور دوم تیمار کلرید سدیم (صفر، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلی مولار) بود. بر­اساس نتایج به دست آمده کمترین طول شاخه اصلی (۴۱/۲۴ سانتی متر) و فرعی (۶۸/۷ سانتی متر) به ترتیب در تیمار شوری ۷۵ و ۵۰ میلی مولار بدون اسید هیومیک به دست آمد. بیشترین وزن تر شاخه در تیمار اسید هیومیک ۵۰۰ میلی گرم در لیتر + شوری ۲۵ میلی مولار بود که با اسید هیومیک ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم در لیتر بدون تیمار شوری اختلاف معنی داری نداشت. وزن خشک شاخه ها تحت­تاثیر اثر ساده تیمارها قرار داشت به طوری که اسید هیومیک ۲۵۰ میلی گرم در لیتر بر افزایش وزن خشک شاخه موثر بود و در شوری صفر بیشترین وزن خشک شاخه و در شوری ۷۵ میلی مولار کمترین وزن خشک شاخه مشاهده شد. بیشترین محتوای کلروفیل کل و میزان پتاسیم در اسید هیومیک ۵۰۰ میلی­گرم در لیتر و کمترین آن مربوط به شوری ۷۵ میلی­مولار بود. بیشترین پرولین، نشت یونی و درصد سدیم، در شوری ۷۵ میلی­مولار بدون تیمار اسید هیومیک بود. با توجه به نتایج به دست آمده تیمار اسید هیومیک ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم در لیتر در مقایسه با تیمارهای بدون اسید هیومیک در تعدیل اثر شوری موثر واقع شدند.

کلیدواژه ها

Salinity adjustment, Proline, Chlorophyll, Ornamental plant, Ion leakage, تعدیل شوری, پرولین, کلروفیل, گیاه زینتی, نشت یونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.