اثر قارچ Piriformospora indica و اکسید نیتریک بر رشد و برخی صفات فیزیولوژیکی- بیوشیمیایی ارزن معمولی (Panicum miliaceum) تحت سمیت روی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-57_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ثمن

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran

علی سپهری

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran

چکیده

آلودگی اراضی زراعی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست­محیطی است که سبب کاهش رشد و عملکرد گیاهان می­گردد. استفاده از پتانسیل زیستی میکروارگانیسم های مفید و بهره گیری از ترکیبات بیوشیمیایی کاهنده تنش اکسیداتیو از جمله راهکارهایی است که می تواند در کاهش سمیت فلزات سنگین و افزایش تحمل گیاهان به تنش مفید باشد. بر این اساس، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح عنصر روی (صفر، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۷۵۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک)، دو سطح قارچ P. indica (تلقیح و عدم تلقیح) و دو سطح محلول پاشی برگی (نیتروپروساید سدیم ۱۵۰ میکرومولار و آب) در گیاه ارزن معمولی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کلونیزاسیون ریشه گیاهان در معرض تنش روی توسط قارچ P. indica و محلول پاشی برگی نیتروپروساید سدیم به طور موثری محتوای روی در اندام هوایی گیاهان در معرض تنش را کاهش داد. علاوه بر این، بیشترین محتوای کلروفیل و وزن خشک ریشه و اندام هوایی در شرایط حضور قارچ و استفاده همزمان از نیتروپروساید سدیم حاصل گردید. در گیاهان در معرض تنش، استفاده از قارچ P. indica و بکارگیری نیتروپروساید سدیم فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز را افزایش داد که با کاهش محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دآلدئید همراه بود. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که بهره­گیری از هم افزایی بین اکسید نیتریک و قارچ P. indica در جهت کاهش اثرات منفی سمیت روی و افزایش تحمل گیاه ارزن معمولی طی تنش روی می تواند مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Proso millet, Nitric oxide, Heavy metal, Endophyte fungus, ارزن معمولی, اکسید نیتریک, فلز سنگین, قارچ اندوفیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.