تبیین رقابت های ژئواستراتژیک در منطقه ایندوپاسیفیک و پیامدهای آن برای جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه آموزش علوم دریایی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MST-10-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه علی کاویانی

دکتری مدیریت راهبردی پدافند غیرعامل، دانشگاه عالی دفاع ملی

یوسف یوسف پور

دکتری مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس

سید مسعود کمال علوی

کارشناس ارشد ژئوپلیتیک، دانشگاه تهران

چکیده

منطقه ایندوپاسیفیک برمبنای ویژگی های اقتصادی، سیاسی و امنیتی آن، محل تلاقی سیاست قدرت های بزرگی همچون چین و آمریکا می باشد. روسیه و چین در تلاش هستند که سیاست چرخش به ایندوپاسیفیک آمریکا و اروپا را که تهدیدی برایشان محسوب می شود را به فرصت تبدیل کنند. کشور جمهوری اسلامی ایران نیز به منظور تثبیت و توسعه منافع ملی خود، می بایست توجه ویژه ای را به برقراری رابطه موثر و تعامل وثیق با کشورهای حاضر در آوردگاه راهبردی ایندوپاسیفیک مبذول نماید. نگاه ایران به قاره آسیا و مشخصا آوردگاه راهبردی ایندوپاسیفیک، می تواند این فرصت را برای کشورمان به ارمغان آورد تا قادر به ایجاد تعادل در روابط خارجی خود با غرب شده و نیز قدرت مانور کشور را در برخورد با پدیده های سیاسی افزایش دهد. لذا هدف از پژوهش پیش رو، تبیین رقابت های ژئواستراتژیکی در منطقه ایندوپاسیفیک و پیامدهای آن برای جمهوری اسلامی ایران می باشد. این پژوهش از نوع کیفی بوده و روش آن توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از اسناد و مدارک مکتوب(کتب، مجلات تخصصی، مقالات و...) و نظرات خبرگان، جمع آوری و در دستیابی به نتایج با تاسی از "نظریه بازی ها"، از روش تجزیه و تحلیل تفسیری و استنباطی بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد ایران با تحکیم و توسعه قدرت دریایی خود از طریق قلمروسازی ژئواستراتژی و نقش آفرینی در ایندوپاسیفیک و درک صحیح از موازنه قدرت میان غرب و شرق، می تواند نسبت به فرصت ها وتهدیدات ناشی از جابه جایی محیط های ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژی قرن معاصر، راهبرد مناسب اتخاذ نماید تا به تعادل در روابط خارجی خود دست یابد.

کلیدواژه ها

ایندوپاسیفیک, ژئواستراتژی, چین, آمریکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.