بررسی علل عدم توفیق شهرداری در اجرای طرح های توسعه از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ از دیدگاه مسئولان (نمونه موردی: شهر رشت)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری-منطقه ای، دوره: 13، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_GIAJ-13-49_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر سالاری پور

دانشیار، گروه شهرسازی دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان

مجید چوبند

کارشناس ارشد شهرسازی-برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان

خدیجه محمدی

کارشناس ارشد شهرسازی-برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی دانشکده معماری وهنر دانشگاه گیلان

حجت اکبری دافساری

کارشناس ارشد شهرسازی-برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان

متین عاشوری

کارشناس ارشد شهرسازی- برنامه ریزی شهری و منطقه ای، پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران

چکیده

ناکارآمدی طرح های شهری از چالش برانگیزترین بحث های شهرسازی ایران در حوزه های برنامه ریزی شهری و مدیریت شهری بوده است. بر همین اساس باوجود تهیه پروژه های متنوع توسعه شهری که از همین طرح ها منتج شده اند، مشهود است اغلب یا به مرحله اجرایی شدن نمی رسند یا به صورت نیمه کاره رها می شوند. هدف از این پژوهش بررسی علل و عوامل عدم تحقق پذیری پروژه های مذکور در بین سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ است. در این پژوهش از روش مصاحبه با متخصصان شهرداری که در آن با ۱۳ تن از متخصصان شهرداری رشت، ازطریق سوالات باز به کند و کاو بر علل و عوامل عدم تحقق پروژه های شهری و ارتباط آن ها با سیستم مدیریت شهری، اقتصاد، طرح های توسعه شهری و... پرداخته شد. پس از تحلیل محتوای مصاحبه ها ازطریق نمودار ایشیکاوا درجهت نمایش هرچه بهتر علت یابی ریشه ای مشخص شد که ضعف در رابطه میان مدیریت شهری و برنامه ریزی سنتی، نمود بسیاری دارد. نتایج نشان داد که عوامل عدیده ای در عرض و طول یکدیگر و درجهت عدم تحقق پروژه های شهری نقش داشته اند که درجهت اصلاح این نواقص می توان از روش های مختلفی چون تغییر پارادایم، اصلاح ساختار نیروی انسانی، تقویت نقش مشارکت مردم، هماهنگی سازمانی و کنترل زمین های نسقی بهره برد.

کلیدواژه ها

تحقق پروژه, نگرش مسئولان, شهرداری رشت, طرح های توسعه شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.