بررسی ترکیب و تنوع گونه ای توده های شاخه و دانه زاد جنگل های ارسباران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sajad Ghanbari

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

ayeshe esmaili

دانش آموخته دکتری جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

تشریح کمی توده­های جنگلی از نظر ترکیب و تنوع گونه­ای به­عنوان یکی از مهم­ترین ابزارها در مدیریت جنگل است. هدف از پژوهش پیش­رو، بررسی ترکیب و تنوع گونه­ای توده­های شاخه و دانه­زاد جنگل­های ارسباران است. برای انجام این پژوهش در منطقه مورد بررسی ۲۴ قطعه­نمونه مستطیلی شکل به مساحت نیم هکتار (با ابعاد ۵۰ متر در ۱۰۰ متر) به­صورت منظم تصادفی پیاده شد. در هر قطعه­نمونه­ با استفاده از روش آماربرداری صددرصد، مشخصه­های ساختاری توده شامل گونه، تعداد جست، قطر و ارتفاع جست­گروه اندازه­گیری شد. برای بررسی تنوع زیستی از شاخص­ تنوع شانون-وینر، غنای مارگالف و یکنواختی پایلو استفاده شد. نتایج نشان داد که ممرز (۸/۶۳ درصد) به­عنوان گونه­ غالب و اوری (۷/۲۶ درصد) و افرا کرب (۵/۴ درصد) جزء گونه­های همراه با بیشترین فراوانی بودند. میانگین ارتفاع، قطر جست گروه به­ترتیب ۴۵/۶ متر، ۱۴/۱۲ سانتی­متر به­دست آمد. بیشترین و کمترین مقدار شاخص تنوع­زیستی مربوط به شاخص پایلو (۰۱/۱) و شاخص مارگالف (۷۱/۰) است. پژوهش نشان داد پراکنش قطری توده حاکی از همسال و جوان بودن توده و ­شکل زنگوله­ای پراکنش ارتفاعی نیز بیانگر تجمع بیشترین جست­ها در طبقات ارتفاعی میانی است.

کلیدواژه ها

ارسباران, بلوط اوری, تنوع گونه ای, ساختار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.