ارزیابی مقدار زی توده، ترسیب کربن و شاخص سطح برگ گونه زالزالک (Crataegus aronia L) در جنگل های ایلام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-9-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Ali Mahdavi

دانشیار، گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

Mohsen Akbari

کارشناسی ارشد جنگلداری، گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

Mehdi Omidi

استادیار، گروه آمار و ریاضی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

Mostafa Naderi

دانشجوی دکتری جنگلداری، گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

تحقیق حاضر با هدف، برآورد زی توده، ذخیره کربن و شاخص سطح برگ گونه زالزالک (Crataegus aronia L.) در جنگل های سرطاف شهرستان ایلام انجام شد. بدین منظور و با استفاده از روش نمونه­برداری تصادفی، ۳۰ اصله درخت زالزالک انتخاب و متغیرهای قطر یقه، ارتفاع درخت، طول تاج، قطر بزرگ و کوچک تاج و متوسط قطر تاج اندازه­گیری شد. سپس برگ­های یک چهارم تا یک هشتم تاج درختان نمونه جمع­آوری شد. پس از خشک کردن در داخل آون، وزن خشک برگ­ها تعیین شد. پس از سوزاندن مقدار کافی از برگ­های خشک شده در کوره الکتریکی، وزن مواد آلی و مقدار کربن برگ­ها به دست آمد. نتایج نشان داد که متوسط زی توده برگ، ذخیره کربن برگ، مقدار جذب دی اکسید کربن از جو به ترتیب ۱۸/۹۹، ۶۱/۴۶، ۵۹/۱۷۰ کیلوگرم در هکتار به دست آمد. متوسط شاخص سطح برگ گونه زالزالک برای هر درخت ۰۸/۹ و در هکتار منطقه ۰۹۵/۰ محاسبه شد. نتایج بررسی روابط آلومتریک با استفاده از روابط رگرسیونی مدل های مختلف نشان داد که همبستگی مثبت و معنی­داری بین متغیر متوسط قطر تاج با متغیرهای زی توده و شاخص سطح برگ درختان زالزالک در جنگل­های ایلام وجود دارد. به­طور کلی، نتایج حاصل از این تحقیق توانایی اندازه­گیری زی توده، ترسیب کربن و شاخص سطح برگ گونه زالزالک را با استفاده از معادلات آلومتریک نشان می دهد.

کلیدواژه ها

ترسیب کربن, روش درخت متوسط, مدل رگرسیونی توانی, شاخص سطح برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.