توسعه کارآفرینی از طریق بهبود بهره وری نیروی کار (مطالعه نظام های مختلف تولید چغندرقند استان گلستان)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، دوره: 10، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JEADG-10-4_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 154
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عضو هئیت علمی گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
امروزه با توجه به کمیابی منابع و عوامل تولید، ارتقای بهره وری به عنوان بهترین و موثرترین روش جهت دستیابی به رشد بخش کشاورزی، بسیار مهم و ضروری است. در بین عوامل تولید نیز کمیت و کیفیت نیروی کار در مراحل مختلف تولید اهمیت به سزایی دارد. لذا، اندازه گیری بهره وری نیروی کار و بررسی عوامل موثر بر آن، موجب بهبود وضعیت کلی سیستم تولید می شود. بر این اساس در این مطالعه به تعیین بهره وری نیروی کار در تولید محصول چغندرقند استان گلستان، همچنین بررسی عوامل موثر بر آن از طریق فرم های تابعی مختلف پرداخته شد. اطلاعات موردنیاز از طریق تکمیل تعداد ۱۶۶ پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ جمع آوری گردید. نتایج نشان داد میانگین بهره وری جزئی نیروی کار در تولید چغندرقند استان گلستان در نظام های مختلف خرده مالک، متوسط و عمده مالک به ترتیب معادل ۶/۳، ۱/۴ و ۷/۴ کیلوگرم به ازای هر نفر روزکار می باشد. همچنین نتایج نشان داد متغیرهای سطح زیرکشت، هزینه کل ماشین آلات و هزینه کل نیروی کار تاثیر مثبت و معنی داری بر بهره وری نیروی کار و متغیر تحصیلات با اثر منفی، رابطه معنی داری با بهره وری نیروی کار ندارد. افزایش هزینه نیروی-کار زمانی منجر به افزایش بهره وری می گردد که ناشی از افزایش دستمزد در ازای افزایش کیفیت نیروی کار نظیر استفاده از نیروی-کار با مهارت بالا، خلاق و کارآفرین باشد. بنابراین پیشنهاد می گردد شرایط مناسب جهت به کارگیری نیروی کار با مهارت بالا، خلاق و کارآفرین در فرایند تولید بخش کشاورزی فراهم گردد تا ضمن توسعه کارآفرینی، افزایش بهره وری نیروی کار را نیز به همراه داشته باشد.کلیدواژه ها
بهره وری نیروی کار, کارآفرینی, فرم تابعی, چغندرقند, استان گلستاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.