استفاده ساده و تجربه شده از بتن سبک مسلح و مرکب ارتجاعی (ECRLC) در سبک و یکپارچه ساختن برای افزایش مقاومت و ایمنی بناها در برابر زلزله در گستره کلان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوماهنامه نخبگان علوم و مهندسی، دوره: 8، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_SEE-8-5_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Kamyar Esmaeil

نویسنده مسئول

چکیده

"بتن سبک مسلح و مرکب ارتجاعی " نوعی از "مواد مرکب خم پذیر و سبک " بر پایه مواد سیمانی است. سامانه مرکب مزبور دارای مدول فنریت، ظرفیت جذب انرژی و طاقت شایان توجه در خمش می باشد. در اینجا به نوعی استفاده بسیار ساده و تجربه شده از این سامانه سبک و یکپارچه، با رفتار مطلوب به خصوص در خمش و ضربه، در ساخت بنا "در چارچوب ضوابط و معادلات معمول" پرداخته شده است. این سیستم متشکل از ماده سیمانی همگن و پیوسته (مثلا شامل سیمان پرتلند و مواد پوزولانی مناسب)، الیاف، و حفره ها و یا سبک دانه های تغییر شکل پذیر پلی استایرین یا مانند آن است که در ترکیبی متناسب با مشبکهای فلزی و یا غیرفلزی، در مجموع "یک سامانه یا سیستم عمل کننده واحد و یکپارچه" را می سازند. از این فناوری "غیرانحصاری" همچنین می توان به سادگی در ساختن دیوارهای غیرباربر داخلی و خارجی، قطعه دال زبرین در سقفهای دارای تیرهای فرعی، انواع سازه های گنبدی شکل و به ویژه برای ساخت سبک و یکپارچه استفاده کرد. به طور کلی "سبک و یکپارچه سازی" را می توان "راهکاری محوری و عملی برای افزایش موثر مقاومت و ایمنی بناها در برابر زلزله" در گستره وسیع دانست. با توجه به مجموعه عوامل درهم تنیده فنی، اقتصادی و اجرایی و همچنین با در نظر داشتن جامع نگرانه دیگر موارد و راهکارهای مقتضی، تلاش برای تحقق هر چه بیشتر و بهتر راهکار محوری مزبور "با هر آن سیستم و مصالح مقتضی" اهمیتی راهبردی دارد. پانلهای ساندویچی سبک و عایق ساخته شده با این سامانه، علاوه بر پایایی مناسب، بر خلاف پانلهای بسیار سبک ساخته شده از بتنهای سبک و فوق سبک مسلح معمول، به ویژه "شکننده نبوده" و دارای رفتار مطلوب در برابر ضربات شدید و امواج شوک و انفجار هستند. همچنین در مقایسه با برخی پانلهای غیر باربر معمول ساخته شده از ملات سنگین-وزن ماسه-سیمان و مشبکهای فلزی، دیوارهای نیم پیش ساخته و یکپارچه اجرا شده با این سامانه وزن نهایی به مراتب کمتری (مثلا در حدود ۶۰-۵۰ کیلوگرم در مترمربع) دارند و علاوه بر عایق رطوبت و حائل صوت بودن، همچنین عایق حرارتی مناسبی می باشند و با اجرایی آسان و عدم نیاز به برخی اندودها، قابلیتهای بالای شکل گیری و کارپذیری و نیز "تطبیق با طرحهای متنوع معماری (از جمله طرحهای دارای سطوح و احجام منحنی، پیچیده و دارای شیب منفی)" را دارند. در این مقاله به این نوع استفاده ساده از سامانه مرکب مزبور با ذکر جزییات مقتضی پرداخته شده.

کلیدواژه ها

عمران، زلزله، مصالح نو، تری دی پانل، پلی استایرین، پانل فوق سبک مسلح، بتن سبک، معماری، سبک و یکپارچه سازی، پانل ساندویچی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.