تاثیر استراتژی CRM بر توسعه محصول جدید و تعهد رابطه ای با میانجی گری یادگیری از شکست در شرکت های دانش بنیان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مهندسی سیستم و بهره وری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SYS-3-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عظیمی

دانشیار گروه مدیریت و حسابداری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

حسن نظری

استادیار گروه مدیریت و حسابداری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

علیرضا زمانیان

استادیار گروه مدیریت و حسابداری، دانشکده اقتصاد، دانشگاه پیام نور تهران، تهران، ایران

ناززنین زراعت دوست

کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، گرایش بازاریابی، گروه مدیریت و حسابداری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

شرکت های دانش بنیان جهت حضور در فضای رقابتی به توسعه محصول جدید و همچنین حفظ مشتریان و ایجاد تعهد رابطه ای نیاز دارند. این شرکت ها به دلیل نوپا بودن، ممکن است در مسیر خود شکست بخورند. یادگیری از شکست و CRM از عواملی هستند که به سازمان ها کمک می کند تا در توسعه محصول جدید و برقراری تعهد رابطه ای موفق شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر CRM بر توسعه محصول جدید تعهد رابطه ای با میانجی گری یادگیری از شکست بود. پژوهش کاربردی حاضر، توصیفی از نوع همبستگی-پیمایشی بوده. جامعه آماری مدیران بازاریابی شرکت های دانش بنیان حاضر در شهرک صنعتی صفادشت به تعداد ۳۲۴ نفر بودند. تعداد حجم نمونه با روش استناد به متغیرهای مشاهده پذیر، ۱۷۶ نفر تعیین و با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس، ابزار گردآوری داده ها، توزیع شد. پیش از توزیع، پایایی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ۰/۸۷ و پایایی ترکیبی بیش از ۰/۶ تایید گردید. روایی آن نیز با معیار AVE تمامی مقادیر بیش از ۰/۵ تایید گردید. جهت آزمون فرضیات و برازش مدل از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزئی استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل نتایج فرضیات، Smart PLS۳ می باشد. نتایج نشان داد که CRM بر توسعه محصول جدید و تعهد رابطه ای تاثیر معنی داری دارد. همچنین یافته ها حاکی از تایید نقش میانجی یادگیری از شکست در تاثیر CRM بر توسعه محصول جدید و تعهد رابطه ای بود.

کلیدواژه ها

استراتژی CRM, توسعه محصول جدید, تعهد رابطه ای, یادگیری از شکست, شرکت های دانش بنیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.