بررسی تاثیر کلاس های آمادگی دوران بارداری بر شدت درد زایمان و میزان رضایت مادر از تجربه زایمان و برخی پیامدهای زایمان طبیعی در زنان نخست زا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 26، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-26-9_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یلدا محفوظی

دانشجوی Ph.D روانشناسی سلامت، پردیس بین الملل ارس دانشگاه تهران، جلفا، ایران.

سیما خاوندی زاده اقدم

مربی گروه مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.

منیژه فیروزی

دانشیار گروه روان شناسی، دانشکده روان شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

حسن حدیثی

کارشناس ارشد حقوق جزا، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران.

چکیده

مقدمه: بارداری و زایمان، از پدیده­ های شگرف طبیعت می­باشد که باید با روند طبیعی و بدون مداخله انجام پذیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین در تاثیر کلاس ­های آمادگی دوران بارداری بر شدت درد و میزان رضایت مادر از تجربه زایمان و برخی پیامدهای زایمان­ طبیعی در زنان نخست­ زا انجام شد.روش کار: این مطالعه نیمه تجربی مداخله­ای در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بر روی ۱۰۰ نفر از زنان نخست زایی که جهت مراقبت دوران بارداری و زایمان به بیمارستان سبلان شهرستان اردبیل مراجعه کرده بودند، انجام شد. نمونه­ ها در دو گروه ۵۰ نفره دریافت کننده آموزش و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ­ها پرسشنامه بود. افراد گروه دریافت کننده آموزش، در کلاس ­های آموزشی شرکت کردند و در گروه کنترل، زنان مراقبت معمول بارداری را دریافت کردند. در هر دو گروه بعد از شروع دردهای زایمانی و در پایان مرحله اول زایمان، شدت درد زایمان و در مرحله دوم زایمان، نیاز به اپی­ زیاتومی و پارگی پرینه و در طول زایمان، نیاز به اکسی توسین ثبت گردید. همچنین بلافاصله بعد از زایمان، نمره آپگار دقیقه اول و میزان رضایت مادر از تجربه زایمان و در نهایت یک ساعت بعد از زایمان، زمان شروع شیردهی توسط پژوهشگر بررسی و ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۶) و آزمون­ های کای اسکوئر، تی تست، یو من ویتنی و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی­دار در نظر گرفته شد.یافته ­ها: آموزش ­های دوران بارداری به طور معناداری سبب کاهش شدت درد زایمان، نیاز به اپی زیاتومی، پارگی پرینه و نیاز به ایجاد انقباضات موثر زایمان با اکسی توسین (۰۰۱/۰> p) و همچنین باعث افزایش میزان رضایت مادر از تجربه زایمان، آپگار دقیقه اول نوزاد و شروع زودتر شیردهی توسط مادر گردید (۰۰۱/۰> p).نتیجه ­گیری: کلاس­ های آمادگی دوران بارداری دارای نتایج مثبت زیادی می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد در همه مراکز مراقبت­ های بارداری و زایمان به طور جدی­تر و گسترده تری استفاده شود.

کلیدواژه ها

زنان نخست­ زا, شدت درد زایمان, کلاس­ های آمادگی دوران بارداری, میزان رضایت مادر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.