واکاوی و تحلیل شگردهای نوزایی در مضمون پردازی داستان های کوتاه «سمیره عزام» با تکیه بر بوطیقای روایت شناسی فرمالیسم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات داستانی، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RPRAZI-12-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق ضرونی

مدرس گروه زبان وادبیات عربی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

خیریه عچرش

دانشیار گروه زبان وادبیات عربی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

حسن دادخواه تهرانی

استاد گروه زبان وادبیات عربی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

چکیده

بدون تردید ژانرهای ادبی برای حفظ جذابیت، پویایی و در نهایت اثرگذاری بر مخاطب - به­ مثابه غایت هنر- نیازمند نوآوری و نوجوئی در جنبه­ های مختلف ساختار و محتوا هستند و در این راه باید ساخت­ مایه خود را بر به ­کارگیری تکنیک­های خلاقانه و نو بنا کنند. شکلوفسکی منتقد شکل­ گرای روسی از این نو­به­نوشدن و حرکت در راستای زیباآفرینی بر اساس معیارهای نو و مخاطب پسند با عنوان آشنایی­ زدایی یاد می­کند و معتقد است شاعر یا نویسنده باید با کمک تمهیدات زیباشناختی و صناعات نوین هنری، نوشته­ اش را به ­گونه­ ای تازه و­غریب به­ مخاطب ارائه کند. در این راستا پژوهش حاضر تلاش دارد با واکاوی سطوح مختلف پی­رنگ­ سازی مطمح­نظر فرمالیست­­­ها در سطح درون مایه­ای داستان­های کوتاه «سمیره عزام» نویسنده معاصر فلسطینی، جلوه­های مختلف خلاقیت و مولفه­ های نوجویانه او را در پرداخت این عنصر اساسی، تحلیل و تبیین نماید. بررسی­ها نشان می­دهد که وی در بسیاری از داستان­هایش توانسته است با به­ کارگیری ترفندهای ابداعی و ساختارشکنانه­ مانند شگردهای فراداستانی، گزینش موضوعات و­ مفاهیم مردانه و روایت آن­ها در فضایی عاطفی، تخطی از اصول پی­رنگ متعارف و سنتی، کاربست خلاقانه و ترکیبی اقسام مهجور و مالوف زاویه دید، ضمن گشودن دریچه ­ای تازه به­روی داستان­ نویسی زمان ه­اش، درون­مایه را تحت­ تاثیر قرار داده، آن­را به ­گونه­ ای بدیع و نونوار به خواننده عرضه نماید.

کلیدواژه ها

داستان کوتاه, فرمالیسم, فراداستان, آشنایی زدایی, درون مایه, سمیره عزام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.