ژئوشیمی زیست محیطی، منشا و ارزیابی خطر سلامتی عناصر بالقوه سمی در خاک شهری شاهرود، استان سمنان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GNF-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Zahra Shakeri

Shahrood University of Technolog

Giti Forghani Tehrani

Shahrood University of Technolog

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، بررسی ژئوشیمی زیست­ محیطی، منشا و خطر سلامتی عناصر بالقوه سمی در خاک های شهری شاهرود، استان سمنان است. به این منظور غلظت عناصر اصلی و جزئی در ۲۶ نمونه خاک سطحی توسط دستگاه ICP-MS اندازه ­گیری شد. میانگین غلظت کل عناصر آرسنیک، کادمیم، کبالت، کروم، مس، منگنز، مولیبدن، نیکل، سرب، و روی به ترتیب ۹/۷، ۱/۰، ۴/۷، ۵/۷۷، ۸/۵۹، ۹/۴۴۸، ۸/۰، ۵/۳۱، ۷/۳۵، و ۱/۱۰۴ میلی گرم بر کیلوگرم است. نتایج حاصل از محاسبه ضرایب ژئوشیمیایی (ضریب غنی­شدگی، ضریب زمین ­انباشت، شاخص تک­ عاملی، شاخص آلودگی یکپارچه نمرو و شاخص خطر اکولوژیکی بالقوه) نشان می دهد که نمونه­ های خاک نسبت به عناصر بالقوه سمی به ویژه آرسنیک، سرب و مس آلوده ­اند و بیشترین آلودگی در مناطق شمالی شهر مشاهده می ­شود. تحلیل خوشه­ ای و تحلیل مولفه اصلی نشان می دهد که منشا احتمالی عناصر کبالت و منگنز طبیعی می باشد در حالی که عناصر کروم، مولیبدن، نیکل، روی، مس، آرسنیک، کادمیم و سرب از منشا انسانی (به ویژه فعالیت های صنعتی و ترافیک­) وارد خاک شده­ اند. ارزیابی خطر سلامتی نشان می دهد که بلع سرب برای کودکان با خطر غیرسرطان زایی همراه است. خطر سرطان زایی عناصر آرسنیک، نیکل و کروم از طریق مسیر بلع برای کودکان بیشتر از مقدار استاندارد (۴-۱۰×۱) است. با توجه به نتایج به دست آمده، آلودگی خاک منطقه به عناصر سرب، آرسنیک، مس، کروم و نیکل باید مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

potentially toxic elements, urban soils, pollution, Shahrood., عناصر بالقوه سمی, خاک شهری, آلودگی, شاهرود.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.