تاثیر سرعت برش، سطح تنش عمودی و جنس بلوک های درگیر بر سختی برشی درزه های سنگی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-4-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی موسوی

دانشیار دانشکده ی مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی- دانشگاه تهران

هادی عطاپور

۲. کارشناس ارشد مهندسی مکانیک سنگ از دانشگاه تهران؛

چکیده

یکی از پارامترهای مهم درزه های سنگی، سختی برشی (Shear Stiffness)  آنها است. سختی برشی درزه ها به همراه سختی عمودی، از داده های اصلی ورودی در مدل سازی های عددی توده سنگ های درزه دار است. عوامل مختلفی بر مقدار سختی برشی درزه های سنگی تاثیر می گذارد. در این مقاله به بررسی اثر سرعت برش، سطح تنش عمودی و جنس بلوک های درگیر بر سختی برشی درزه های سنگی پرداخته شده است. آزمایش های برش مستقیم بر روی درزه های مصنوعی ساخته شده از مواد گچ، بتن و حالت ترکیبی گچ - بتن در سطوح تنش عمودی مختلف و سرعت های برش در محدوده یmm/min  ۳۰-۳/۰ انجام گرفته است. نتایج آزمایش های انجام گرفته نشان داد که با افزایش سرعت برش، سختی برشی کاهش می یابد. از طرفی با افزایش سطح تنش عمودی- بر خلاف افزایش سرعت برش -  سختی برشی به شکل خطی افزایش می یابد. این رابطه با عنوان «پوش خطی سختی برشی» تعریف شد. قابل ذکر می باشد که نتایج فوق برای هر سه نوع  درزه ی نرم، سخت و حالت ترکیبی گچ - بتن صادق است.

کلیدواژه ها

درزه های سنگی, سختی برشی, پوش سختی, سرعت برش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.