گیاه پالایی سه گونه درختی زبان گنجشک، نارون چتری و بید سفید (Fraxinus rotundifolia, Ulmus densa, Salix alba) نسبت به فلز سنگین نیکل (مطالعه موردی: پالایشگاه نفت کرمانشاه)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-5-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

آلودگی را می توان تغییر نا مطلوب خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی هوا، آب یا زمین تعریف کرد که سبب به خطر افتادن سلامت، بقا و فعالیت های انسان یا دیگر موجودات زنده می شود. آلودگی ناشی از فلزات سنگین به علت پایداری در محیط زیست از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق ارزیابی توان گیاه پالایی سه گونه زبان گنجشک (Fraxinus  rotundifolia)، بید سفید (Salix alba) و نارون چتری (Ulmus densa) در جذب عنصر سمی نیکل از طریق برگ در حریم پالایشگاه نفت کرمانشاه است. نمونه برداری از برگ گونه های درختی در دو منطقه (پارک شاهد به عنوان منطقه آلوده و محوطه بیمارستان فارابی به عنوان منطقه شاهد) در سه نوبت در ابتدای فصل رویش (اواسط اردیبهشت)، میانه فصل رویش (اواسط مرداد ماه) و پایان فصل رویش (نیمه دوم مهر ماه قبل از خزان برگ ها) انجام شد. پارک شاهد در شرق پالایشگاه و در فاصله نزدیک به عنوان منطقه آلوده و محوطه بیمارستان فارابی در فاصله دورتر از پالایشگاه به عنوان منطقه شاهد انتخاب شد. بعد از عصاره گیری، مقدار فلز نیکل با دستگاه ICP اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در مناطق مورد بررسی، فاصله و جهت وزش باد تاثیر معنی داری در پراکنش فلز سنگین نیکل ندارد. همچنین در دو منطقه مورد نمونه برداری (منطقه آلوده و شاهد) در اوایل فصل رویش برگ گونه بید سفید به طور معنی داری بیش از دو گونه دیگر نیکل جذب کرد. در عین حال در منطقه آلوده جذب نیکل در برگ گونه زبان گنجشک و نارون چتری روند افزایشی داشت.

کلیدواژه ها

زبان گنجشک, نارون چتری, بید سفید, گیاه پالایی, نیکل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.