بررسی و مقایسه تنوع گونه ای تجدید حیات توده های جنگلی دو منطقه حفاظت شده و غیر حفاظتی ارسباران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-1-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

در این تحقیق، تنوع گونه ای زادآوری توده های جنگلی دو منطقه حفاظت شده و غیر حفاظتی جنگل های ارسباران از نظر شاخص غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع گونه ای مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. ابتدا توده های جنگلی با شرایط فلورستیکی و فیزیوگرافی مشابه از دو منطقه حفاظتی و غیر حفاظتی، با استفاده از عکس های هوایی سال ۱۳۴۶ در مقیاس ۲۰۰۰۰ : ۱ انتخاب شد، سپس نهال های گونه های چوبی قرار گرفته در ۷۷ قطعه نمونه دایره ای به مساحت یک آر در یک شبکه آماربرداری با ابعاد۲۵۰×۲۵۰ متر از توده های جنگلی منطقه حفاظتی و به طور مشابه از توده های جنگلی منطقه غیر حفاظتی برداشت شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، میانگین شاخص های تنوع گونه ای مختلف در هر قطعه نمونه محاسبه و برای آزمون معنی دار بودن اختلاف بین میانگین شاخص ها در دو منطقه، از آزمون آماری t-student استفاده شد. نتایج نشان داد که در مناطق حفاظت شده و غیر حفاظتی میانگین شاخص غنای گونه ای، به ترتیب، ۶۹/۶ و ۳۹/۵، میانگین شاخص یکنواختی شانون، به ترتیب، ۸۷/۰ و۷۶/۰، میانگین شاخص تنوع گونه ای شانون، به ترتیب، ۶۴/۱ و ۲۳/۱ و میانگین شاخص تنوع گونه ای سیمپسون، به ترتیب، ۷۶/۰ و ۶۱/۰است. بنابراین مدیریت مبتنی بر حفاظت، موجب افزایش معنی دار تنوع گونه ای زادآوری توده های جنگلی منطقه حفاظت شده ارسباران شده است. بر این اساس می توان جلوگیری از حضور دام در عرصه های جنگلی و قطع بی رویه درختان را به ویژه در توده های جنگلی مخروبه، به عنوان شیوه ای مناسب برای احیای طبیعی و افزایش شاخص های تنوع گونه ای معرفی کرد.

کلیدواژه ها

جنگل های ارسباران, منطقه حفاظت شده, غنای گونه ای, تنوع گونه ای, زادآوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.