شکستن خواب بذر و افزایش درصد جوانه زنی کیکم (Acer monspessulanum) و دیوآلبالو (Sorbus greaca) با کمک تیمارهای میکروبی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-6-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

متداول ترین روش مورد استفاده در احیای جنگل، بذرکاری است که به همین دلیل، موفقیت در رویاندن بذر اهمیت ویژه ای دارد. درختان کیکم و دیوآلبالو به دلیل تحمل شرایط سخت رویشگاهی در ایجاد پوشش درختی و درختچه ای در مناطق زاگرسی و ایران- تورانی از اهمیت زیادی برخوردارند. با توجه به جوانه زنی سخت بذر های آنها، یافتن روش‎ها‎ی مناسب برای شکستن خواب بذر اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه تاثیر باکتری ‎ها‎ی مولد ایندول استیک اسید (اکسین) و نیز تیمار های نیترات پتاسیم و اسید جیبرلیک بر جوانه ‎زنی کیکم و دیوآلبالو بررسی شد. باکتری‎ها‎ی مولد اکسین با روش‎ غربالگری جداسازی شدند. بذر های جمع ‎آوری شده پس از استریل شدن سطحی با باکتری‎ ها‎ تلقیح و در دمای ۴ درجه سانتی ‎گراد لایه گذاری سرد شدند. نتایج نشان داد که تیمار های میکروبی و همچنین تیمار نیترات پتاسیم باعث افزایش جوانه زنی بذر هردو گونه شد. در مورد بذر کیکم اگرچه تفاوت بین تیمار ها و کنترل معنی‎دار بود، در میان خود تیمار ها تفاوت معنی‎دار نشد. در مورد بذر دیوآلبالو تیمار های نیترات پتاسیم ppm ۵۰۰۰۰، سیتروباکتر و آلکالی ژنز تفاوت معنی‎داری را با کنترل و با سایر تیمار ها نشان داد. در مجموع این قابلیت وجود دارد که از تیمار های میکروبی به تنهایی یا همراه با تیمار هایی که تاثیرات زیست محیطی نامناسب ندارند، برای افزایش میزان درصد جوانه زنی بذر ها و کاهش طول مدت دوره خواب آنها استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اکسین, باکتری های افزایش دهنده رشد, جوانه زنی, دیوآلبالو, کیکم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.