تاثیر تزریق ویتامین Eسلنیوم بر عملکرد تولیدمثلی، میانگین وزن تولد بره ها و برخی فراسنجه های خونی در میش های مغانی همزمان شده فحلی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-25-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید واحدی

عضو هیات علمی گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان- دانشگاه محقق اردبیلی - تخصص: فیزیولوژی رشد/ فی

شهروز معبودی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

طاهر یلچی

هیات علمی / دانشگاه محقق اردبیلی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان

مهدی انصاری

گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در مطالعه حاضر، امکان بهبود عملکرد تولیدمثلی میش­ها و وزن تولد بره­ها با استفاده از تزریق ویتامین E-سلنیوم در میش­های هم زمان شده فحلی با استفاده از ۲۰۰ راس میش نژاد مغانی در قالب طرح کاملا تصادفی در دو گروه بررسی شدند. در گروه شاهد میش­ها در طول دوره هم زمانسازی فحلی هیچ مکملی را دریافت نکردند، اما در گروه دوم، میش­ها در روزهای اسفنجگذاری و اسفنجبرداری پنج میلی لیتر ویتامین E-سلنیوم را به صورت تزریقی دریافت کردند. برای هم زمانسازی، میش­ها به مدت ۱۴ روز اسفنج حاوی پروژسترون دریافت کردند و بعد از خارج نمودن اسفنج­ها، ۴۰۰ واحد بین المللی هورمون گونادوتروپین کوریون اسب (eCG) دریافت کرده و دو روز بعد از آن با قوچ­ها جفت گیری کردند. بعد از زایش، شاخص­های تولیدمثلی در هر گروه محاسبه شدند. در هر گروه آزمایشی از تعداد ۲۰ راس میش در روزهای اسفنج­گذاری و سه هفته بعد از قوچ اندازی خونگیری انجام و برخی فراسنجه­های خونی اندازه­گیری شد. نرخ زایش، بره­زایی، راندمان تولید بره و نرخ دوقلوزایی در گروه شاهد کم تر از گروه­ تیمار بود (۰/۰۵> P). تفاوتی در وزن تولد بره­ها در دو گروه مشاهده نشد. میزان گلوکز و کلسترول سرم خون سه هفته بعد از جفت گیری، در میش­هایی که ویتامین E-سلنیوم دریافت کردند بالاتر بود (۰/۰۵> P). براساس نتایج حاصل، تزریق ویتامین E-سلنیوم در میش مغانی در زمان هم زمان­سازی فحلی، سبب بهبود عملکرد تولیدمثلی می­شود.

کلیدواژه ها

راندمان تولید بره, میش مغانی, نرخ آبستنی, ویتامین E سلنیوم, همزمان سازی فحلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.