بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی باکترهای اشریشیاکلی و سالمونلای جدا شده از کبوتران اهلی در اردبیل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 36، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-36-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدین عزیزپور

دانشیاربیماریهای طیور دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

کبوتران خانگی در مناطق شهری در تماس نزدیک با انسان و سایر پرندگان می باشند. این پرندگان به عنوان یکی از حاملین باکتری های اشریشیاکلی و سالمونلا در انتشار و انتقال این پاتوژن ها به انسان و مزارع طیور صنعتی حایز اهمیت هستند. بنابراین، هدف از این مطالعه جداسازی باکتری های اشریشیاکلی و سالمونلا از کبوترهای اهلی شهر اردبیل و تعیین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها بود. از ۱۳۰ قطعه کبوتر خانگی در قسمت های مختلف شهر نمونه های سواب کلواک تهیه گردید. پس از کشت و جداسازی باکتری ها در محیط های انتخابی، پرگنه های آنها با انجام سایر تستهای سرولوژی و بیوشیمیایی تفریقی نظیرEMB ، TSI،SIM ،MR-VP ، اندول و اوره تشخیص داده شدند. میزان مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها بر اساس روش استاندارد انتشار از دیسک (Disc diffusion) تعیین گردید. از مجموع ۱۳۰ نمونه بررسی شده، تعداد ۲۳ نمونه (۶۹/۱۷ درصد) باکتری اشریشیاکلی و تعداد ۷ نمونه (۳۸/۵ درصد) باکتری سالمونلا جداسازی شد. تست آنتی بیوگرام انجام شده بر جدایه های اشریشیاکلی مشخص کرد که تتراسایکلین و سولفامتوکسازول + تری متوپریم به ترتیب با ۹۵/۸۶ درصد و ۶۰/۸۲ درصد بیشترین مقاومت را داشتند، درحالی که انروفلوکساسین و جنتامایسین به ترتیب با ۷۳/۲۱ درصد و ۳۹/۱۷ درصد کمترین مقاومت را نشان دادند. در جدایه های سالمونلا بیشترین مقاومت نسبت به تتراسایکلین (۱۰۰٪) و سولفامتوکسازول+ تری متوپریم (۷۱/۸۵٪) و کمترین مقاومت نسبت به کوآموکسی کلاو (۲۸/۱۴٪) و فلورفنیکل (۲۸/۱۴٪) مشاهده شد. تمامی جدایه های اشریشیاکلی و سالمونلا نسبت به سیپروفلوکساسین حساس بودند. نتایج مطالعه حاضر بیانگر وجود آلودگی در کبوتران شهری اردبیل به اشریشیاکلی و سالمونلا است و همچنین سویه های جدا شده از این پرندگان دارای مقاومت قابل توجه ای به برخی آنتی بیوتیک ها می باشند. اجرای برنامه های بهداشتی دقیق و مصرف اصولی آنتی بیوتیکها در کبوتران جهت جلوگیری از انتقال آلودگی و گسترش سویه های مقاوم آنتی بیوتیکی به سایر طیور و جوامع انسانی ضروری به نظر می رسد

کلیدواژه ها

اشریشیاکلی, سالمونلا, مقاومت آنتی بیوتیکی, کشت, کبوتران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.