شناسایی ژنوتیپهای گندم متحمل به تنش شوری با استفاده از ارزیابی تغییرات سیستم دفاعی آنزیمی و شاخصهای تحمل به تنش
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 5، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CSR-5-1_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 116
نویسندگان
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات دانشگاه زابل، زابل، ایران
گروه اصلاح و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
گروه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران
گروه اصلاح و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
گروه اصلاح و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
عضو هیات علمی-آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای غیرزیستی است که باعث کاهش شدید عملکرد و کیفیت محصولات گیاهان زراعی میشود. ارزیابی تحمل گیاهان زراعی به تنش های زیست محیطی عامل مهمی در انتخاب آنها برای کشت در شرایط مختلف میباشد. در همین راستا و به منظور ارزیابی و شناسایی ژنوتیپهای گندم مقاوم به تنش شوری با استفاده از شاخصهای تحمل به تنش و تغییرات برخی شاخصهای بیوشیمیایی آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عوامل آزمایشی شامل شوری در سه سطح (صفر (شاهد یا نرمال)، سطح شوری ۹ دسیزیمنس و سطح شوری ۱۲ دسیزیمنس) و ۲۰ ژنوتیپ گندم بومی ایران بودند .نتایج نشان داد که با اعمال تنش شوری میزان لیپوکسیژناز، شاخص سطح اکسیداسیونی سلول (TBARM) و کاروتنوئید در تمامی ژنوتیپها افزایش یافت. با افزایش سطح شوری از ۹ دسیزیمنس به ۱۲ دسیزیمنس این شاخصها در برخی از ژنوتیپهای روند کاهشی داشت. همچنین با اعمال تنش شوری مقدار غلظت پروتئین و پرولین نیز در تعدادی از ژنوتیپها در سطح شوری ۹ دسیزیمنس افزایش یافت. برخی از ژنوتیپهای با افزایش سطح شوری از ۹ به ۱۲ دسیزیمنس کاهش معنیداری در مقدار غلظت پروتئین و پرولین نشان دادند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل هم بستگی بین شاخص ها و میانگین عملکرد در شرایط نرمال و تنش شوری نشان داد که هر چهار شاخص TOL, GMP, STI, SSI برای غربال کردن ژنوتیپ ها مناسب هستند. با توجه به نتایج حاصل از شاخصهای مورد استفاده و عملکرد در دو محیط شوری و نرمال، همچنین نتایج ارزیابی خصوصیات بیوشیمیایی، ژنوتیپ های G۲, G۱۱, G۸۶, G۱۰۹, G۲۰۵ و G۱۵۱ میتوان بهعنوان ژنوتیپ متحمل به تنش شوری معرفی نمود.کلیدواژه ها
پروتئین, پرولین, شاخص سطح اکسیداسیون سلولی, کلروفیلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.