مقایسه تولید، بیوماس و نوع مصرف چوب صنوبر کبوده (Populus alba L.) در چهار فاصله کاشت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-8-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوذر حیدری صفری کوچی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلشناسی و اکولوژی جنگل دانشگاه گیلان

تیمور رستمی شاهراجی

عضو هیئت علمی گروه جنگلشناسی و اکولوژی جنگل دانشگاه گیلان.

یعقوب ایران منش

استادیار پژوهش_ مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری- شهرکرد

فرشته مرادیان فرد

دانشجو کارشناسی ارشد جنگلشناسی دانشگاه گیلان

چکیده

امروزه زراعت چوب با گونه های تندرشد از جمله گونه های مختلف صنوبر امری اجتناب ناپذیر است .این مطالعه بهمنظور بررسی اثر فواصل مختلف کاشت بر میزان عملکرد تولید، بیوماس و نوع مصرف چوب گونه کبوده (Populus alba) در صنوبرکاری های ده ساله در سایت تحقیقات گیاهان تندرشد بلداجی و روستای کران از توابع شهرستان فارسان در استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفت. بدین منظور چهار قطعه یک هکتاری صنوبرکاریشده با این گونه با چهار فاصله کاشت مختلف (۵/۰×۵/۰، ۱×۱، ۲×۲ و ۴×۴ متر) انتخاب شد. قطر و ارتفاع درختان در سه منطقه اندازه گیری شد و در هر منطقه ۱۰ اصله درخت و در مجموع ۴۰ اصله درخت انتخاب و قطع شده و به تفکیک تنه اصلی، شاخه، سرشاخه و برگ در محل عرصه توزین شدند. همچنین از اندام های مختلف هر درخت، نمونه هایی گرفته و به آزمایشگاه منتقل شد. این نمونه ها پس از خشک شدن در دمای ۸۰ درجه سانتی گراد، با ترازوی رقومی با دقت ۰۰۱/۰ گرم توزین و با استفاده از تناسب، وزن خشک هر یک از اندام های درخت محاسبه شد. نتایج نشان داد فاصله کاشت ۵/۰× ۵/۰ با ۸۸/۷۳۵ تن در هکتار تولید و ۶۵/۴۷۵ تن در هکتار بیوماس بیشترین تولید را دارد و در طرح های بلندمدت به صرفه خواهد بود. همچنین فاصله کاشت ۱×۱ متر با تولید ۵۹۵ و بیوماس ۲۹۹ تن در هکتار در میان مدت و فاصله کاشت ۲×۲ متر با تولید ۱۲۶/۲۴۱ و ۵۲۱/۱۶۲ تن در هکتار بیوماس در کوتاه مدت (ده ساله) فواصل کاشت مناسبی برای این گونه در استان است. اما فاصله کاشت۴×۴متر به ترتیب با ۲۹ تن تولید و ۱۶ تن بیوماس و با توجه به کوتاه و پرشاخه بودن بینه های تولیدی توصیه پذیر نیست.

کلیدواژه ها

بیوماس, تراکم کاشت, چهارمحال و بختیاری, دوره برداشت کوتاه, وزن خشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.