رابطه توسعه ریشه با میزان مقاومت به خشکی در دو گونه اکالیپتوس (Eucalyptus microtheca Muell و Eucalyptus sargentii Maiden)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-8-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی راد

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد

محمد حسن عصاره

استاد گروه زیست فناوری موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

مهدی سلطانی

کارشناس پژوهش بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد

چکیده

تنش خشکی از مهم ترین عوامل کاهش رشد و عملکرد گیاهان محسوب می شود. با توجه به پیچیدگی عوامل تاثیرگذار بر میزان تحمل یا مقاومت به خشکی در گیاهان، دستیابی به سازوکارهای مربوط، محققان را با چالش مواجه کرده است. مطالعه گسترش ریشه می تواند به عنوان یک شاخص مهم در این زمینه مطرح شود. بر این اساس، در این تحقیق چگونگی گسترش ریشه دو گونه اکالیپتوس تحت تاثیر تنش خشکی و در اعماق مختلف خاک در شرایط لایسیمتری مورد توجه قرار گرفت. تنش خشکی در سه سطح آبیاری کامل (۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی)، تنش ملایم (۷۰ درصد ظرفیت زراعی) و تنش شدید (۴۰ درصد ظرفیت زراعی) در سه تکرار اعمال و تاثیر آن بر توسعه وزنی ریشه در شش عمق ۲۰-۰، ۴۰-۲۰، ۶۰-۴۰، ۸۰-۶۰، ۱۰۰-۸۰ و ۱۲۰-۱۰۰ سانتی متری بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی، ریشه تولید شده در هر دو گونه کاهش معنی داری داشت. ریشه تولید شده در سطوح مختلف تنش خشکی در E. microtheca بیشتر از E. sargentiiبود. در شرایط تنش خشکی، نفوذ عمقی ریشه در E. microtheca بیشتر از E. sargentii بود، به گونه ای که مقاومت بیشتر آن را به تنش خشکی نسبت به E. sargentii نشان داد. E. microtheca می تواند با سازوکار توسعه ریشه در اعماق خاک، با خشکی مقابله کند.

کلیدواژه ها

تنش خشکی, ریشه, Eucalyptus microtheca, Eucalyptus sargentii

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.