بررسی علل و عوامل ارتکاب جرم و راهبرد پیشگیری از آن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات حقوق قضایی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JJLR-3-6_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نریمان فاخری

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور کرج

عبدالرضا حاتمیان

نویسنده مسئول-کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

چکیده

زمینه و هدف: جرم یکی از پدیده های مجرمانه شایع که همه ی جوامع بشری ازگذشته تا به حال با آن درگیر می باشند، هر چند در مورد موضوع جرم نظریات و مکاتب مختلفی نسبت به چگونگی شکل گیری مطرح و سیاست گذاری های مختلفی در خصوص کیفیت واکنش نسبت به آن صورت گرفته است، اما همچنان به عنوان مهمترین پدیده ی ضد اجتماعی جوامع بشری را تهدید می کند، لذا باید راهکار های اندیشیده شود که از پایه و اساس مانع وقوع جرم و فعلیت یافتن اندیشه جنایی شود و با ریشه ها و علل پیدایی جرم مبارزه کند از این رو برخی به دنبال اقدامات پیشگیرانه و راه حلی برای کاهش جرم از جامعه بشری و از طرف دیگر غالب نظریه های جرم شناسی به دنبال راهی برای از بین بردن و ریشه کن کردن جرم مطرح گردید. هدف تحقیق حاضر اهمیت استفاده از مباحث و دانش علم جرم شناسی و روانشناسی در پیشبرد مباحث حقوقی و ضرورت نگاه جامع و کامل در بحث نظام کیفری و اتخاذ رویکرد های پیشگیرانه بر کاهش جرم و استفاده از صاحب نظران و متخصصان که در زمینه پیشگیری از جرم تلاش کرده اند. هدف اصلی: با انجام این پژوهش می توان کاستی های موجود در قانون کیفری مصوب۱۳۹۲در زمینه پیشگیری از جرم را رفع کرد. روش: پژوهش حاضرکه برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشدنویسنده است، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است که داده های آن به روش کتابخانه ای از اسناد و قوانین و مقررات مرتبط با موضوع جمع آوری شده. یافته ها و نتایج: برای مبارزه با پدیده جرم دو گزینه قرار دارد؛ اول رویکرد سنتی سرکوب و مجازات برای مرتکب است که این کار با شدت عمل و از طریق سیستم عدالت کیفری(پلیس و دادگاه) انجام می شود، که این رویکرد به خاطر ناتوانی در حل مشکل جرم نتوانسته کارآیی خود را نشان دهد و دوم رویکرد پیشگیری از جرم است که به دلیل آسیب شناسی مسئله و علل جرم و ارزیابی راهکارهای پیشگیرانه به بررسی جرم و تدبیری برای کاهش و حذف موقعیت های ارتکاب جرم می پردازد.

کلیدواژه ها

ارتکاب جرم، رفتار مجرمانه، راهبردهای پیشگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.