CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تیپ بندی و ارزیابی مراتع با استفاده از سامانه ی اطلاعات جغرافیایی (GIS) و شاخص پوشش گیاهی (NDVI )(مطالعه موردی: تحت واحد شهرآباد زیرحوزه آبخیز حبله رود)

عنوان مقاله: تیپ بندی و ارزیابی مراتع با استفاده از سامانه ی اطلاعات جغرافیایی (GIS) و شاخص پوشش گیاهی (NDVI )(مطالعه موردی: تحت واحد شهرآباد زیرحوزه آبخیز حبله رود)
شناسه ملی مقاله: JR_SRBAU-13-2_004
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

خدیجه ابوالفتحی - دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست- ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشگاه پیام نور، تهران (مسئول مکاتبات).
مرضیه علی خواه اصل - استادیار، گروه منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران.
محمد رضوانی - استادیار، گروه منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران.

خلاصه مقاله:
ارزیابی میزان تاج پوشش گیاهی، وضعیت و گرایش مراتع با توجه به نقش مراتع در حفاظت آب و خاک، اهمیت بسزایی دارد. پژوهش حاضر، با هدف تیپبندی و ارزیابی اراضی مرتعی و تعیین درصد پوشش گیاهی  با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و شاخص پوشش گیاهی (NDVI) در بخشی از حوزه آبخیز حبله رود انجام شد. بدین منظور، تیپ بندی پوشش گیاهی با پیمایش عرصههای مرتعی، به روش فیزیونومیک- فلورستیک با نمونه برداری از تیپهای گیاهی به روش طبقهبندی تصادفی صورت گرفت. برای تعیین وضعیت و گرایش مراتع به ترتیب از روش چهار عاملی و ترازو استفاده گردید. به منظور افزایش دقت در تفکیک مرز نهایی تیپهای گیاهی، از نقشه واحد شکل زمین و ترکیب آن با نقشه شاخص پوشش گیاهی NDVI)) در محیط GIS استفاده شد و مرز تیپهای مرتعی اصلاح گردید. نقشه کاربری اراضی به روش فازی در محیط نرم افزار ERDAS IMAGINE تهیه گردید و سپس، با استفاده از شاخص پوشش گیاهی (NDVI) و عملیات صحرایی، مراتع از نظر درصد تراکم تاج پوشش گیاهی طبقه بندی گردید.  نتایج، حاکی از تفکیک چهار تیپ گیاهی بود. همچنین مراتع به سه طبقه با تاج پوشش مناسب، متوسط و ضعیف تقسیم شدند. تیپ درمنه-  گون دارای وضعیت متوسط و سه تیپ دیگر از وضعیت ضعیف برخوردار بودند. گرایش هر چهار تیپ در منطقه مورد مطالعه منفی برآورد گردید. استفاده از GIS و شاخص پوشش گیاهی، می تواند ابزار موثری در تیپ بندی و طبقه بندی پوشش گیاهی با دقت بالا باشد.

کلمات کلیدی:
تیپ بندی مرتع, روش نمونه برداری, قطعه برداری تصادفی, شاخص پوشش گیاهی, وضعیت مرتع, GIS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1872931/