بررسی کارایی پودر ساقه زیره سبز در حذف رنگ متیلن بلو از محیط های آبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه رهدار

کارشناس ارشد بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

مرتضی احمد آبادی

عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تربت جام، تربت جام، ایران

ادریس بذرافشان

دانشیار، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

محمود تقوی

دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران (مسوول مکاتبات)

چکیده

متیلن بلو یک رنگ دانه رایج جهت رنگآمیزی است و می تواند باعث سوزش چشم، مشکلات تنفسی، افزایش ضربان قلب، اسهال و استفراغ، التهاب و ورم معده، شوک، سیانوزیس، یرقان، شلی و ناتوانی عضلات و نکروز بافت ها در انسان شود. در مطالعه حاضر،            پودر ساقه زیره سبز به عنوان یک جاذب ارزان قیمت جهت حذف رنگ متیلن بلو از محلول های آبی مورد استفاده قرار گرفته است. موادوروش ها: در این مطالعه تجربی، کارایی پودر ساقه زیره سبز در حذف رنگ متیلن بلو و اثر متغیرهای تاثیر گذار از جمله (۱۲-۲) pH، زمان تماس واکنش (۲۱۰- ۵ دقیقه)، مقدار جاذب (۲-۱/۰ گرم بر لیتر) و غلظت اولیه رنگ (۱۰۰-۱۰ میلیگرم)                     مورد بررسی قرار گرفت. ایزوترم جذب با استفاده از ایزوترم های فروندلیچ و لانگمویر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که حداکثر راندمان پودر ساقه زیره در حذف رنگ متیلن بلو برابر با ۹۳ درصد و شرایط بهینه pH برابر با ۱۱، زمان تماس۹۰ دقیقه، دوز جاذب ۵/۰ گرم برلیتر و غلظت اولیه رنگ ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر حاصل شد. هم چنین بررسی ایزوترم جذب نشانگر تطابق بهتر داده های حاصل از مطالعه حاضر با مدل جذب فروندلیچ (R۲=۰.۹۹۱۳) می باشد. بر طبق نتایج مطالعه حاضر پودر ساقه زیره سبز از ظرفیت بالایی در حذف رنگ متیلن بلو از محلول های آبی و فاضلاب صنعت نساجی برخورداراست.

کلیدواژه ها

حذف رنگ, جذب سطحی, متیلن بلو, جاذب طبیعی, پودر ساقه زیره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.