ارزیابی توان اکولوژیک شهر میامی به منظور توسعه پایدار شهری با استفاده از روش AHP

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-14-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عرب اسدی

کارشناس ارشد جغرا فیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان (مسئول مکاتبات).

معصومه رستمی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری،دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان.

چکیده

توسعه کالبدی شهرها، نابودی اراضی کشاورزی و گسترش به سمت پهنه های آسیب پذیر، نظیر حوزه های سیلابی، مسیر رودخانهها، گسلها و شیبهای نامناسب را به دنبال دارد که باعث به هم خوردن تعادل و پایداری اکولوژیک در شهرها و هم چنین به هدر رفتن هزینههای مالی و در مواقع بروز مخاطرات طبیعی و تلفات جانی میشود، لذا  ضرورت ارزیابی توان اکولوژیک ضروری است. تحقیق حاضر با علم به اهمیت موضوع و با هدف بررسی مناطق مستعد جهت توسعه شهری با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره (MCE[۱])  در شهر میامی تدوین شده است. در این تحقیق تناسب زمین برای توسعه کالبدی شهر میامی در چهار منطقه مورد مطالعه برپایه ده معیار (رغبت عمومی و تمایلات مردم، ارتفاع و شیب زمین، وضعیت نسبت به مخاطرات طبیعی، فاصله با زمینهای کشاورزی، فاصله از آب های سطحی، مساحت، عامل وقف، هزینه خرید، هزینه آمادهسازی و وضعیت نسبت به کاربریهای نامتجانس) ارزیابی شد.     در تجزیه و تحلیل اطلاعات، روش توصیفی و استنباطی به کار گرفته شد. جهت وزندهی معیارها و پارامترهای مربوط، از مدل سلسله مراتبی AHP[۲]  با استفاده از دانش کارشناسان متخصص و نرم افزار Export choice استفاده گردید. مهم ترین عوامل تعیین کننده در توسعه شهر میامی به ترتیب شامل هزینه آماده سازی، هزینه خرید، شیب و ارتفاع، مخاطرات طبیعی، مساحت زمین مناسب، رغبت عمومی مردم، کاربریهای نامتجانس، آب های سطحی، وقف و زمینهای کشاورزی است که وزن هر معیار مشخص شد. مهم ترین موانع توسعه در جنوب شهر عوامل طبیعی و در شمال شهر زمینهای کشاورزی و عامل وقف تشخیص داده شد. نقشه تناسب زمین در شهر میامی تهیه شده است. در این نقشه در بین چهار محدوده جهت توسعه شهر میامی در آینده و بر اساس افق توسعه شهری، محدوده شمال جاده اتوبان نسبت به شهرک شرق و شهرک امام و بافت قدیم شهر، نسبت به دیگر نواحی شهر             توان اکولوژیکی بیش‎تری دارد و جهت توسعه پایدار مناسب تر ارزیابی می گردد. اولویت بعدی شهرک شرق، بعد از آن شهرک امام و در آخر بافت قدیم شهر می باشد. [۱]- Multi criteriaevaluation [۲]- Analytic hierarchy process

کلیدواژه ها

ارزیابی چند معیاره, ارزیابی توان اکولوژیک, توسعه پایدار شهری, ارزیابی چند معیاره (MCE), میامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.