بررسی و کمی سازی تغییرات سنجههای سیمای سرزمین با استفاده از سنجش از دور و شاخصهای تنوع زیستی (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده دز)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-16-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آتوسا سلیمانی

کارشناسی ارشد آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکدههای فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

مجید حجتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

امروزه به دلیل عدم استفاده منطقی از سرزمین، تبدیل، تغییر پوشش و کاربری زمین در سرزمین­ها روند رو به رشدی داشته است. بررسی و کمی سازی این تغییرات میتواند در برنامهریزی و مدیریت پایدار سرزمین ضروری باشد، لذا در این مطالعه از سنجههای سیمای سرزمین به­عنوان ابزارهایی کمیساز برای بررسی تغییرات و وضعیت سرزمین استفاده شده است. سنجههای مورد بررسی از نوع توزیع مکانی و ترکیب بندی لکه ها می باشد. منطقه حفاظت شده دز واقع در استان خوزستان نیز به عنوان مطالعه موردی این تحقیق انتخاب شده است. به منظور تهیه نقشه­­های پوشش­ سرزمین و تحلیل تغییرات، به ترتیب، تصاویر ماهواره لندست ۷ مربوط به سنجنده TM و تصاویر ماهواره لندست ۸ مربوط به سنجنده ETM+ و متریکهای تعداد لکه، تراکم لکه، تراکم حاشیه، بزرگترین لکه، شکل سیمای سرزمین، کل حاشیه و شاخصهای تنوع گونهای و یکنواختی گونهای شانون و سیمپسون و برای تجزیه و تحلیل سنجهها در سطح کلاس از نرم­افزار Fragstats ۴.۲ و Envi استفاده شده است. نتایج بررسی و مقایسه سنجهها نشان داد که وسعت اراضی دارای پوشش گیاهی در منطقه کاهش یافته، درحالیکه اراضی خاکی روند افزایشی دارد. کاهش وسعت پوشش گیاهی و افزایش اراضی خاکی بیانگر تخریب پوشش طبیعی منطقه طی سالهای مورد مطالعه میباشد. همچنین کاهش سنجههای تعداد لکه و سنجه تراکم لکه و افزایش سنجه تراکم حاشیه نشان از افزایش تخریب پوشش های طبیعی این منطقه حفاظت شده و افزایش مرز مشترک با کاربری های اطراف خود دارد.

کلیدواژه ها

سنجه, سیمای سرزمین, تجزیه و تحلیل مکانی, سنجش از دور, منطقه حفاظت شده دز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.